Hol sportoljak, ha bezárt a konditerem? – ajánló képekkel

by gaalt994

Edzőtermek hiányában összegyűjtöttük a XXII. kerületi szabadtéri sportolási lehetőségeket.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt a magyar kormány kénytelen volt olyan szigorú rendeleteket hozni, amelyekre korábban még nem volt példa. A slágertéma a köztéri maszkviselés, meg persze a szabadidős tevékenységek korlátozása, és úgy egyáltalán a gyülekezés, mint olyan tiltása. Az elvesztett szórakozási lehetőségek között azonban van egy, amelynek jóval nagyobb a jelentősége az unaloműzésnél; ez pedig a sport.

A sport sokak számára fontos – kinek hobbi, kinek szükséglet, kinek szerelem. Van, aki éppen az izomépítés szakaszában van, vagy éppen fogyókúrázik, míg másoknak egészségügyi szempontból fontos a rendszeres testedzés, ami egyébként kiváló mentális segítséget is nyújt a szürke mindennapokra. A hónap elején bevezetett rendeletek már szabadtéren is tiltják a csoportos amatőr sportolást, az egyéni testmozgás azonban továbbra is megengedett.

Mivel a konditermek is bezártak, összegyűjtöttük Budafok-Tétény azon pontjait, amelyek lehetőséget nyújtanak az egyéni amatőr sportolásra.

Mielőtt azonban megmutatnánk ezeket, egyvalamit szeretnénk leszögezni. Mi is azt kérjük olvasóinktól, hogy aki nyilvános helyen végez sporttevékenységet, az csak akkor tegye, ha eközben mindvégig be tudja tartani, és be is tartja a járványvédelmi szabályokat. Hiszen az emberek – így az amatőr sportolók – közös érdeke is egészségünk védelme, valamint a járvány megfelelő kezelése, mihamarabbi leküzdése.

 Az elsődlegesen csapatsportokra való pályákra külön felhívjuk a figyelmet. A rendeletek betartása végett senki ne rendezzen még „sörmeccseket” se, hanem vegyen inkább példát LeBron James vagy Cristiano Ronaldo alapozó edzéseiről, és maximum dobáljon palánkra, vagy lövöldözzön kapura egyedül!

Nézzük hát, hol is tehetjük ezt meg!

A Bartók Béla úti lakótelepnél futókör, fitnesz park és egy rekortán sportpálya várja a mozogni vágyókat.

A Kastélypark melletti betonpályán szintén futballkapura és kosárpalánkra is gyakorolhatunk, de a park területe is kiválóan alkalmas egy mentálisan pihentető, testben viszont fárasztó kocogáshoz.

A rózsakerti lakótelepen is van sportpálya, mellette egy fitnesz park és street workout eszközök növelik a lehetőségek tárházát.

A Pannónia utca és a Mező utca sarkán szintén tarthatunk magunknak egyéni dobó- és lövőedzéseket, sőt, itt már teniszező módjára válogathatunk a különböző borítások között – az egyik pálya ugyanis beton, míg a másik rekortán.

Az Arany János lakótelepen változatos edzéstervet állíthatunk össze magunknak; ha kellően bedurrantjuk dobóizmainkat, a mellette lévő rekortán pályán egyből kipróbálhatjuk, mennyivel hajítunk nagyobbat.

A DunaFokon három fiatal srác éppen bemutatja, hogyan tartsuk tökéletesen a másfél méteres védőtávolságot street workout közben. A mellettük lévő sportpályán szintén ügyelnek egymásra a sportolók.

A több évtizedes múltra visszatekintő Játék utcai sportpályát inkább a haladó futballistáknak ajánljuk, ugyanis ha valaki vaktában kizúzza a labdát a mellette lévő parkolóba, azt nem fogják megkedvelni az ott parkoló autók gazdái. Viccet félretéve, ez a pálya is teljesen egyenértékű a többivel.

Nem messze, a Leányka utcában újabb fitnesz park található, a sportpályán pedig bemutatkozik egy újfajta borítás, a műfű.

A Szent István téri fitnesz parkban a helyi legendák szerint annyi izom épült már, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség megfigyelőket is küldött ide.

Végezetül pedig egy felhívással szeretnénk segíteni, hogy az amatőr sportolók mind járványügyi, mind sportszakmai szempontból biztonságosan edzhessenek. Várjuk minden olyan edző jelentkezését, aki önkéntesen, a járványvédelmi előírások és rendeletek maradéktalan betartása mellett tudna segíteni azoknak, akiket esetleg csak a szükséghelyzet zavart le a street workout parkokba, és jól jönne nekik némi útmutatás a rutinosabbaktól. A jelentkezéseket portálunk Facebook-oldalán, üzenetben várjuk.

Olvasta már?