Hőségriadó: ezekre figyeljen!

by nora.farmosi

Másodfokú hőségriasztást és a magas UV-B sugárzás miatti figyelmeztetést adott ki az országos tisztifőorvos az ország egész területére, jelentette az MTI. Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok közé eshet.

Mit szabad tenni és mit nem?

  • A kánikula idején – 11–15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.
  • A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.
  • A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével a hétvégéket egyre többen töltik vízparton.
  • A nyári napokon 11–15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.
  • A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!

Autóban soha ne hagyjunk gyerekeket és háziállatokat!

  • A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyereket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A kánikula az állatokra is veszélyes

A hőség nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent.

Az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak, és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk!

Olvasta már?