Idénre 225 millió forintot kap a kerület az EBP támogatásaiból

by gaalt994

Ezt Havasi Gábor, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagja jelentette be. A Momentum politikusát kérdeztük bővebben a pénzösszegek felhasználásáról.

A főváros és a kormány csütörtökön megállapodott az egészségügyi plusz fejlesztési források idei elosztásáról. Erről Havasi Gábor, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagja posztolt közösségi oldalán. A Momentum politikusa örömmel jelentette be, hogy öt év alatt összesen 50 milliárd forintból fejleszthetik a budapesti alapellátást és járóbeteg-szakellátást.

A kerületi infrastruktúra-fejlesztés mellett folytatódhat a főváros 2020-ban elindított CT- és MR-programja is. Ezek célja, hogy daganat gyanúja esetén 7 napon belül mindenkinek végezzék el a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot és további 3 munkanapon belül kapja meg a leletet is.

A támogatások eloszlásáról a kerületi önkormányzatok által leadott igények alapján, több egyeztetés után és a korábbi támogatások figyelembevételével döntöttek. „A budapestiek egészsége – különösen egy világjárvány idején – nem lehet pártpolitikai kérdés. Nincs különbség fideszes és ellenzéki beteg, vagy veszélyeztetett ember között. Jelentős támogatáshoz jutnak fideszes és ellenzéki vezetésű kerületek is” – zárta bejegyzését Havasi, aki egy képet is közzétett az egyes kerületeknek jutó támogatások összegeiről.

Kép: Facebook/Havasi Gábor

A civil foglalkozását tekintve mentőápoló Havasi Gábor kérdésünkre elmondta: „az új Fővárosi Közgyűlés jelentős eredménye, hogy elérte a program kiegészítését, mivel az Egészséges Budapest Programban korábban elsősorban a fekvőbeteg-ellátás fejlesztésén volt a hangsúly. 2024-ig évente 10 milliárd, összesen 50 milliárd forintot fordíthatunk a fővárosi kerületi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére.”

„Ebből a forrásból Budafok-Tétény Önkormányzata 2020-ban 350 millió, 2021-ben 225 millió forint támogatásban részesül. A főváros új vezetése két év alatt tehát 575 millió forint támogatást ért el a XXII. kerületiek részére. Ez több, mint amennyi egészségügyi fejlesztési támogatás az előző két ciklus során, 2010 és 2019 között érkezett” – tette hozzá.

A tavalyi támogatásból CT-készüléket és más orvostechnikai eszközöket vásárol a kerület, az idei támogatásból pedig háziorvosi rendelők felújítását kezdi el, míg a fentebb említett CT- és MR-programból szintén részesül Budafok-Tétény. „2021 év végéig 62 millió forint értékben vásárolunk CT- és MR-vizsgálatokat a budafok-tétényieknek. A program folytatása során pedig nyitottak vagyunk rá, hogy 2022-től a kerület saját CT- készülékének működését is támogassuk” – vázolta a főváros jövőbeni terveit Havasi Gábor.

Olvasta már?