Online szervezték meg a helytörténeti sétavezető tanfolyamot

by talastunde

A Budafoki Pincejárat egyik legnépszerűbb programja a helytörténeti séta, amit Garbóci László helytörténész, a kerület díszpolgára tart rendszeresen. Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Klauzál Ház helytörténeti sétavezető tanfolyamot indított, amelyet a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása miatt online tartanak meg. A tanfolyam elméleti oktatóját, Garbóci Lászlót és Deutsch Anitát, a Budapest Bornegyed művészeti vezetőjét kérdeztük a jelenleg online formában megszervezett tanfolyam menetéről.

Garbóci László portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a vártnál sokkal nagyobb volt az érdeklődés a tanfolyam iránt. Huszonnégy fő jelentkezett a helytörténeti sétavezető tanfolyamra, akiknek az elméleti oktatása két csoportban történik. Öt különböző tematikájú helytörténeti sétára készítik fel a tanfolyamon részt vett hallgatókat.

Az öt tematika: Törley-mauzóleum, Péter Pál utca és a kastélyok, Borkő és Zilahi utca, Nagytétényi-kastély, Borváros-Pestis kápolna. A képben és hangban rögzített aktuális tananyagot a résztvevők megkapták. Az elismert helytörténész az elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy nem online tanfolyamra tervezték az ismeretek átadását, de a jelenlegi helyzetben ezt találták kivitelezhetőnek.

Deutsch Anita szervezői oldalról tájékoztatott minket a tanfolyamról. A művészeti vezető közölte, hogy az oktatás célja azon túl, hogy a Budafoki Pincejárat sétáira megfelelő helytörténeti sétavezetőket találjanak az, hogy Budafokot és a Bornegyedet is népszerűsítsék. A tanfolyamra jelentkezők hobbyként végzik el a kurzust, amely jelképes összegbe kerül.

A nagyszerű elméleti oktatáshoz konzultációs lehetőségeket és szakirodalmat is biztosítanak, illetve a Bornegyedről készült filmeket is megosztják a résztvevőkkel, amelyek segítik a felkészüléseket. Az online elméleti átadás mellett a helyszíni bejárásokat és a vizsgákat személyesen szeretnék megtartani, amint az egészségügyi helyzet engedi. A tanfolyamra olyan nagy volt az érdeklődés, hogy tervezik annak folytatását, de azt már remélhetőleg nem online formában, hanem minél több helyszíni bejárás megtartásával.

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?