Havasi 100 milliót kért, Karsay 225 milliót szerzett

by gaalt994

Idén 225 millió forintot kap Budafok-Tétény az Egészséges Budapest Program keretében. Ezt Havasi Gábor, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyért felelős tagja jelentette be, aki a felhasználásról is nyilatkozott lapunknak. Karsay Ferenc polgármestert is megkérdeztük a hírről. 

Számítottak rá, hogy 225 millió jut egészségügyi fejlesztésekre?

Örvendetes tény, hogy a kerület támogatáshoz jut a kormánytól, ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Momentum-politikus rutintalansága, készületlensége miatt majdnem vesztettünk 125 milliót. Nem feltételezem, hogy szándékosan akarta megkárosítani a kerületet, de a főváros által javasolt támogatási összeg csak 100 millió volt. Ráadásul nem is a kerület vesztett volna majdnem 125 milliót, hanem elsősorban a háziorvosok, akik áldozatos munkával oltják az embereket, és a rászoruló betegeket.

Ezt hogy érti?

Mivel a képviselő úr, úgy tűnik, nincs tisztában az előzményekkel, és nem volt együttműködő, külön utakon járva csak 100 millió forint támogatást kért a kerületnek, holott mi a kormánynak már jeleztük az igényünket 225 millióra. Ezért meglepődve olvastam a huszonketto.hu-n a nyilatkozatát, hiszen velünk semmit nem egyeztetett. Tudtommal a Káldor Adolf Szakrendelővel sem, ahol pedig ő a felügyelőbizottság elnöke, sem a védőnőkkel, sem a háziorvosok közül azokkal, akikkel beszéltem. Ezen előzmények után elég furcsa, hogy saját eredményének állít be valamit, amit majdnem elpuskázott.

De Önök csak beszéltek egymással?

Nem, velem sem egyeztetett, mint fővárosi képviselővel vagy polgármesterrel. Nem tudom, hogy ez feladata-e, nekem polgármesterként biztos, hogy kötelességem minden véleményt kikérni, de legalább meghallgatni. A legfőbb probléma az, hogy a párbeszéd hiányában Budafok-Tétény egészségügye majdnem elesett 125 millió kormányzati fejlesztési forrástól. Sajnos Havasi úrnak kevés helyismerete van, s emiatt tévedésből kevesebbet kért, mint amit korábban igényeltünk.

De azért csak happy end lett a vége, hisz megkapta Budafok-Tétény a forrást?

Igen, a kormánynak köszönhetően. Szerencsére ott valóban van egyeztetés, nemcsak a médiafelületeken. Ennek valóban örülni kell. Ezért volt furcsa nekem kicsit, amikor olvastam a cikkben, hogy a főváros eredményeként állította be, holott valójában ez a pénz címkézetten érkezik a kormányzattól. De ez nem lett volna gond, az egér is együtt dübörög az elefánttal a hídon, csakhogy itt majdnem kevesebb lett a pénz a felkészületlenségük miatt.

Végül kollégáim előkészítő munkájának köszönhetően szerencsére megkaptuk a kormánytól a teljes összeget, ami mindenkinek jó hír. Ebből a történetből nyilvánvaló, hogy a kormányzatnak az egészség megtartása, megőrzése és a betegellátás fejlesztése egyaránt fontos.


Egészséges Budapest Program: nagyszabású kormányzati fejlesztési program az EMMI koordinálásával, amely azután jött létre, hogy a főváros az atlétikai stadion megépítésének engedélyezését az egészségügyi fejlesztésekhez kötötte.


A pénz felhasználásával egyetért?

Pozitív ténynek tartom, hogy a főváros jelenlegi vezetése el tudta érni a kormányzatnál, hogy a budapesti kerületek a korábban megszokottnál nagyobb fejlesztési forrásokhoz jussanak, bár a zsarolás, mint módszer megkérdőjelezhető. 

Az egészségügy Budafok-Tétényben mindig kiemelt szerepet kapott. A Káldor Adolf Szakrendelő teljes körű felújítása befejeződött, itt a hangsúlyt most a műszerek beszerzésére, az informatikai rendszer fejlesztésére helyezzük. Megújult a védőnők helységcsoportja és az épületben lévő háziorvosi rendelők is. Idén elkezdődik az új CT-állomás építése Nagytétényben. A háziorvosi rendelők közül a Batthyány utcai és a III. utcai épületek felújítására is sor kerül, de már terveztetjük a többit.

Mindehhez óriási segítség az elnyert 225 millió. Havasi úr szerint a legfontosabb feladat, hogy CT- és MR- vizsgálatokat vásároljunk fővárosi kontingensből. A mi stratégiánk viszont arra irányul, hogy legyen saját eszközünk erre a célra, ne legyen ellátatlan beteg, és ne legyünk kiszolgáltatva másoknak. 

Ő azt nyilatkozta Önöknek, hogy 62 millió forint értékben kellene CT- és MR-vizsgálatokat vásárolni a budafok-tétényieknek a fővárosi kapacitásból. Ha ez a legnagyobb probléma a helyi egészségügyben, akkor ezt kell tenni, de a szakemberek nekem nem ezt jelezték. Fontosabb a háziorvosok munkájához biztosítani a megfelelő feltételeket.

Ezt az elméletet a mostani járvány miatt kialakuló helyzet igazolja. Szerintem tehát a valóban hozzáértő, helyi szakemberekre kell bízni a fejlesztések, szolgáltatások arányainak meghatározását, hogy minden a kerület polgárainak egészsége érdekében történjen, értelmesen, hasznosan. Ez nem pártpolitikai kérdés, ez a legfontosabb alapelvünk.

Olvasta már?