Igazi kuriózum volt a Dido és Aeneas-előadás

by dombteto

Harmadszor csendülhet fel a budatétényi Vojnovich-Huszár-villa kertjében Henry Purcell operája, amelynek több különlegessége is volt.

Mint a koncert szervezői írták: a kórustételeket és több szóló szerepet a Dinyés Soma által vezetett Magyar Rádió Gyermekkórusa és gyermekszólistái énekelték, az operát pedig éppen 10 évvel ezelőtt mutatták be másodszor a festői villában.

Ami pedig még érdekesebb, hogy először 2003-ban, Csányi Tamás vezényletével Megyesi-Schwartz Lúciával a címszerepben, a Fodor Kamaraegyüttes előadásában hangzott el a Dido és Aeneas a Vojnovich-Huszár-villa kertjében. Másodszor pedig 2013-ban, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának tolmácsolásában Dinyés Soma irányításával.

“Bár a látszat alapján könnyen gondolhatnánk, hogy szándékos időzítésnek köszönhető a mű tízévenkénti megszólalása, valójában mindegyik alkalom egymástól függetlenül, éppen aktuális kezdeményezések és lehetőségek mentén valósult meg” – írják a Vojnovich-Huszár-villa honlapján.

Ez alkalommal, június 24-én este a Dido szerepére Pasztircsák Polina szoprán énekesnőt sikerült megnyerni. A művésznő rendszeres szereplője a Magyar Állami Operaháznak, valamint állandó fellépője különböző külföldi operaházaknak és fesztiváloknak. A hangszeres szólamokat ez esetben újfent a Fodor Kamaraegyüttes szólaltatta meg.

Az 1800-as évek végén épült Vojnovich-Huszár-villa Budatétény egyik ékköve. Gyönyörű udvara és növényzete, az egész kialakítása elámítja az embert. Ez a csodálatos környezet talán éppen ezért volt tökéletes otthona Purcell: Dido és Aeneas című operája előadásának. 

A fellépők:

Pasztircsák Polina és az MR-gyermekkórus. Dinyés Soma vezényel

A fellépők:

Dido: Pasztircsák Polina

Aeneas: Kósa Lőrinc

Belinda: Szili Gabriella

Varázslónő: Bakos Kornélia

Közreműködött a Fodor Kamaraegyüttes

Karmester: Dinyés Soma

Olvasta már?