Ismerős a régi típusú Ikarus Budafok-Tétény utcáiról? Így még biztos nem látta ezt a buszt!

by gaalt994

Duplacsuklós jármű, amelyből eddig mindössze egy példány készült el, és az is már rég Iránban van.

A BKV szerelőcsapata újraálmodta az Ikarus 293-as típusú, duplacsuklós modelljét, amely évekig készült, hogy aztán most a nagyérdemű is megcsodálhassa a nem mindennapi autóbuszt. Az elődjénél erősebb és biztonságosabb, legendás járművet – amely két Ikarus 280-as buszból vált eggyé – a BKV lelkes dolgozói építették meg. A cég május 10-én mutatta be a szerelvényt.

A jármű eredeti verzióját aligha kell bárkinek bemutatni, aki valaha legalább néhány napot eltöltött Budapest utcáin, a 7-es, és a Budafok-Tétényt átszelő útvonalon járó 33-as buszcsalád járatain évtizedekig rótták a kilométereket, mielőtt a napjainkban használt, modernebb kivitelezésű autóbuszok felváltották őket.

A most elkészült duplacsuklós Ikarusnak van közös előélete a BKV-val, még ha igen rövidke is. Az Ikarus 293 első és egyetlen modelljét 1988-ban készítették el, azonban Budapesten nem sokáig használták utasszállításra. Az autóbusz Teheránba került, ahol átfestve, belső terét átalakítva vált a közösségi közlekedés részévé, és azóta is Iránban van.

A most elkészült replika néhány dologban különbözik az első modelltől, például erősebb motorral és biztonságosabb csuklószerkezettel rendelkezik. Egyéb paramétereit tekintve 22,5 méter hosszú és 18 tonnát nyom. Kapacitása több mint 200 utas szállítását teszi, illetve tenné lehetővé, hiszen forgalomban nem jár majd, nyílt napokon és rendezvényeken lehet majd a csodájára járni.

(Képek: bkv.hu)

Olvasta már?