Budafok-Tétény is lép a vérszívók ellen, születőben a kerületi szúnyogtérkép

by gaalt994

Az Országos Katasztrófavédelem és a főváros is biztosít szúnyoggyérítési akciót, ám a kerület „saját szakállára” is tesz lépéseket.

Épp a napokban írtunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azon bejelentéséről, amely egy Budafok-Tétényt is érintő, országszerte alkalmazott szúnyoggyérítésről szólt. Ezen kívül a a főváros is indít szúnyoggyérítési akciókat, így kerületünkben folyamatosan biztosított a gyérítő tevékenység.

Budafok-Tétény önkormányzata ehhez fűződően jelentette be, hogy helyi szinten is lépéseket kíván tenni a probléma mérsékléséért. „Az eddigiek kiegészítéseként, a környezettudatos szemléletünk következő lépéseként indítjuk el idén a biológiai szúnyoggyérítés előkészítő munkáit, amivel a későbbiekben akár kiváltható lehet az utóbbi időben sokat vitatott kémiai módszer nagy százaléka” – írták.

A munkafolyamat első lépése a Budafok-Tétényben élő csípőszúnyogfajok beazonosítása, ami elengedhetetlen, hiszen ezekből Magyarországon jelenleg kb. 50 féle él, eltérő jellemzőkkel. Ezt követi majd a konkrét tenyészőhelyek feltérképezése, ami a Duna menti hullámtérben és lakott területeken egyszerre zajlik majd.

A feltérképezés során begyűjtött adatokat, tapasztalatokat egy adatbázisban fogják összesíteni, ami nem csak a hatékony és célirányos szúnyogirtást segíti elő, de idővel a lakosság számára is nyilvános lesz, azaz megtudhatjuk majd, hogy élő- vagy aktuális kirándulóhelyünkön mennyire kellemetlen a szúnyoghelyzet.

Aki addig is szeretné bővítené ismereteit arról, hogyan tudja minimalizálni a szúnyogok elszaporodását lakóhelyén, annak érdemes lehet ellátogatnia május 18-án 5 órakor a Klauzál Ház kamaratermébe, ahol a kerületben zajló munkálatokról és a biológiai módszerről tart bemutatót a térképezést végző cég, a NoMosquito Kft.

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?