Jön a nyár, újra szúnyogirtás a Dunán

by gaalt994

A szúnyogirtás nyárról nyárra kardinális kérdés Budafok-Tétényben, tekintettel a kerület hosszú Duna-partszakaszára. Készülve a vérszívók szaporodására, a gyérítés általában már tavasszal napirendre szokott kerülni, ez idén sincs másként.

A következő napokban a Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán, a Duna mentén pedig a Szigetközben, Komárom környékén, Budapesten, a Csepel-szigeten és környékén, valamint Baja és Mohács környékén gyérítik a rovarokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A dunai területeken autókról szórják majd a szúnyoglárvák ellen alkalmazott biológiai készítményt, a nehezen megközelíthető helyeken háti permetezőt használnak majd. A biológiai eljárás során a szúnyogok tenyészőhelyén egy baktérium által termelt, természetes fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

A katasztrófavédelem jelezte, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben összegyűlt vizet kiönteni.

(MTI)

Olvasta már?