Ismét emlékezetes retró bulit csaptak a Szelmann Házban

by lantai.oliver

Ahogy erről korábbi cikkünkben is hírt adtunk, a Szelmann Házban havi rendszerességgel a hónap közepén rendezik meg a nagy érdeklődésre számot tartó retró bált. Így volt ez most is, bár a szokásos szombati időpont helyett ezúttal péntek estére hirdették meg a programot. Ez sem tántorított el sokakat a részvételtől, legfeljebb voltak, akik csak később, munka után érkeztek, de már az öt órai kezdésre is szép számban gyülekeztek a vendégek. Este 7-re pedig szinte megtelt a terem a táncolni vágyókkal.

Az első dallamok felcsendülése előtt a Szelmann Ház vezetőségi tagjával, a szervezőcsapatba tartozó Princz Józseffel és feleségével, Ágival, valamint a zenész Maderspach Zoltánnal beszélgettünk.

Princz József elmondta, hogy a rendezvény mindenki számára nyitott, nagy szeretettel várják a szórakozni, táncolni kedvelőket Nagytétényből és a kerület többi részéről is, de természetesen nincsenek területi korlátok, bárki jöhet, aki kedveli a retró zenét, és kellemes, családias légkörben szeretne kikapcsolódni. A Szelmann Házban tavaly honosították meg ezt a batyus bált, vagyis mindenki hozhat általa készített finomságokat, illetve innivalókat. A belépő mindössze 1500 forint, cserébe este öt és kilenc óra között lehet ropni a táncot.

A vendégek köre több baráti társaságból áll, akik évek óta más rendezvényeken is (pl. a Tóth József utca 47. szám alatt szervezett retró bulikban már csaknem 20 éve) együtt mulatnak. Korosztályilag inkább az idősebbek járnak, de nagy örömükre az utóbbi időben egyre több fiatal is csatlakozott, akik a gyerekeiket is magukkal hozzák, így szinte minden életkor képviselteti magát.

Ági, a felesége hozzáfűzte, hogy meggyőződése, hogy a résztvevők testi, lelki egészségéhez nagyban hozzájárul az is, hogy rendszeresen járnak ezekre a programokra. Elmondta, hogy ők is nagyon szeretnek táncolni, és a retró bulik mellett még az egyéb táncos alkalmakat is keresik, és ezzel rengeteg élményre tesznek szert, aktív, tevékeny életet élnek.

Princz József és felesége (fotó: huszonketto.hu)

Maderspach Zoltán a kezdés előtt néhány perccel arról beszélt, hogy ezekre a bulikra mindig lelkes, vidám közönség jár, és ő mind itt, mind a másik kerületi helyszínen örömmel játszik. Látja, hogy a vendégek mennyire élvezik ezeket az alkalmakat. Az est több blokkból áll: a líraibb popzenék mellett jól megfér és közkedvelt a rock and roll és akár a salsa is. Többnyire billentyűn kíséri magát, de néhány számot gitáron játszik.

Maderspach Zoltán már a színpadon (fotó: huszonketto.hu)

Tényleg minden korosztály képviselői jelen voltak: a 3-4 éves gyerekektől a 30-40-50 éveseken keresztül egészen a 80-90 felettiekig. Ez nem túlzás: ahogy az est rangidősének felesége elárulta, a férje, Dobó Miklós márciusban tölti be a 92. évét. Bizony, ő is ott táncolt a többiekkel. A mulatság felemelő, egyben vidám pillanatai közé tartozott, amikor Máté Péter Azért vannak a jó barátok című örökzöldje alatt egy spontán kör alakult ki, melynek közepén a rangidős táncolt lelkes partnereivel. Eközben a többiek tapssal fejezték ki örömüket és elismerésüket kerületünk egyik legidősebb lakosa felé.

Munkatársunk majdnem az est végéig maradt, és a résztvevőkből áradó, szívből jövő jókedv és nyitottság annyira magával ragadta, hogy igazából nem sok invitálás kellett ahhoz, hogy ő is többször becsatlakozzon a táncba, és megtapasztalja, milyen felszabadító is tud lenni ezekre az ismert slágerekre ropni.

Az Illés, a Republik, a Hungária dalait, vagy a Nád a házam teteje című nótát mindenki kívülről fújta, és mind, mind nagy sikert arattak, de talán a legnagyobb, amire tényleg mindenki megmozdult, Korda György Reptér című száma volt, amire a gyerekek is befutottak a parkettra, és a felnőttekkel együtt élvezték a közös tánc és éneklés élményét.

A fentiekben említett szerzőket és zeneszámokat a teljesség igénye nélkül emeltük ki, csak azért, hogy érzékeltessük, hogy a retró buliban a sokak által közkedvelt, ismert nóták csendülnek fel, amik már félig biztosítják a jó hangulatot. A másik feléről pedig a résztvevők gondoskodnak: eleve vidáman, jókedvűen, a felhőtlen szórakozásra hangolódva érkeznek, ami – éppen azért, mert mindannyian jól szeretnék magukat érezni – meg is valósul. Ezzel együtt a szervező csapat célja is, vagyis, hogy minél több embert megmozgassanak az ilyen zenés esteken. Ezt szó szerint is kell érteni: amellett, hogy jóízű, vidám beszélgetéseket folytatnak egymással, szinte mindenki, kivétel nélkül táncra perdül, és ez – ahogy néhány vendég az est folyamán erről beszélt is – rendkívül fontos, mert a lelki töltődés mellett ezek az alkalmak igencsak megmozgatják a résztvevőket. Az est végén pedig jóleső fáradtsággal és elégedettséggel távoznak, hiszen amellett, hogy jól érezték magukat, az egészségükért is tettek.

A legközelebbi retró buli a Szelmann Házban március 9-én, szombat este 5 órakor kezdődik, de előtte még jövő szombaton, azaz február 24-én a Tóth József utca 47-ben is lesz alkalom az örökzöld zenék melletti kikapcsolódásra. A szervezők és a saját tapasztalatai alapján munkatársunk is örömmel biztatják olvasóinkat a részvételre, hiszen mindenkit szeretettel és nyitottan várnak ebbe a befogadó, jókedvű közösségbe.

Nézzék meg az estről készült fotógalériánkat!

Olvasta már?