Ismét őrtüzet gyújt Budafok-Tétény

by gaalt994

Október utolsó vasárnapján a székely autonómia melletti kiállás jegyében rendezik meg az eseményt.

Október utolsó vasárnapján ismét fellobbannak Budafok-Tétényben az őrtűz lángjai, jelezve a kerület kiállását a székely autonómiatörekvések mellett. A Székely Nemzeti Tanács még 2016-ban nyilvánította ezt a napot a székely autonómia napjává, és azóta Székelyföld-szerte őrtüzek gyúlnak, az ablakokban gyertyák és mécsesek világítanak.

Ehhez csatlakozott a korábbi években rendszeresen Budafok-Tétény is, ahol a 2022-es évben sem feledkeznek meg az ünnepségről. Az eseményen jelen lesz a kerületünkben élő Németh Zsolt parlamenti képviselő is, aki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A képviselő bő három évtizedes parlamenti munkássága során többször nyilvánította ki a határon túli magyarság iránti támogatását.

„Autonómiát csak egy erős közösség tud megvalósítani, kiharcolni. Az autonómia hosszútávú cél, a közösség építése viszont egy mindennapi feladat. A magyar kormány lehetőséget lát a határon túli magyarokban, ők pedig támaszként tekintenek Magyarországra. Magyarok vagyunk, székelyek vagyunk, barótiak vagyunk, budafokiak vagyunk, de egyek vagyunk” – idéztük még egy korábbi, hasonló eseményen tett nyilatkozatát.

2020-ban az időjárás miatt a polgármesteri hivatalban mécsesekkel tartották meg az eseményt, amely akkor járványvédelmi okokból csak a sajtó számára volt nyilvános. A tavalyi esztendőben viszont a hagyományos keretek között, szabadtéren tartottak nyilvános őrtűzgyújtást.

“A székelyek Romániában, Erdély szívében élnek, három megyében, ahol 80-85 százalékos többséget képeznek. Ez nyolcszázezer ember, akiknek autonómiakövetelése nem új keletű. Az országhatárok megváltoztatása nélkül kívánnak olyan önállóságot megteremteni, hogy saját ügyeikről saját maguk dönthessenek. Ezt a követelésüket támogatja Budafok-Tétény és a magyar kormány is. Magyarország kiáll a székely autonómiakövetelések mellett, és ennek látványos jele az őrtűz” – fogalmazott akkori beszédében Németh Zsolt.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?