Jogerősen elítélték Vizoviczki Lászlót

by gaalt994

A korábban a budapesti éjszakai élet uraként emlegetett vállalkozót folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa hétfőn hét év fegyházra ítélte.

Az ítélőtábla katonai tanácsa kiemelt, szigorúan bizalmas minősítésű eljárásban pénteken – kisebb jogszabályi pontosítással – helyben hagyta Vizoviczki és társai ügyében az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának július 16-án meghozott ítéletét, ami hivatali vesztegetés, minősített adatokkal történő visszaélés és más bűncselekmények miatt a fegyházbüntetés mellett 108 millió forintos pénzbírságról is szólt.

Az ügyben 22 vádlott ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, a vádirat szerint Vizoviczki és emberei hivatalos személyektől pénzért cserébe azt kérték, hogy a hozzájuk köthető szórakozóhelyeken ne történjenek hatósági intézkedések, míg a konkurenciánál igen.

A Vizoviczki-birodalom „palotájaként” funkcionáló Hajógyári-sziget a 2010 előtti és utáni években is hírhedt volt az ottani drogpartikról, ahol a vendégek könnyedén juthattak illegális kedélyjavítókhoz. A hatóságok megvesztegetésére azért volt szükség, hogy mindez zavartalanul folyhasson.

Vizoviczki emellett híres volt arról is, hogy állandó jelleggel terrorizálta konkurenseit, hogy azok a megfélemlítés hatására eladják neki az érdekeltségükbe tartozó szórakozóhelyeket. A legtöbben engedtek is a nyomásnak, egyedül Surnyák Mihály állt ellen, amiről 2000-ben videó is készült. Ezen a felvételen a Tropical nevű bár tulajdonosa nem éppen irodalmi stílusú mondatok kíséretében jelzi a testőreivel vonuló, pályafutását taxizással kezdő vállalkozónak, hogy nem fél tőle (A videón 11:38-tól). „Ki fog tőled megijedni, Vizó?” – vágja oda Surnyák.

A másodfokú eljárásban irányadó tényállás és jogi minősítés mellett az ítélőtábla megállapította, hogy a törvényszék feltárta és helyesen értékelte a büntetés kiszabása során lényeges tényezőket.

Azt írták: a vádlottak büntetései megfelelően igazodnak a vádbeli bűncselekmények tárgyi súlyához, a bűnösség fokához, az elkövetők társadalomra veszélyességéhez, valamint az egyéb enyhítő és súlyosító körülményekhez. Az elsőfokú bíróság által kiszabott szankciók szükségesek és egyben elégségesek is az egyéni és általános bűnmegelőzési célok eléréséhez, így azok súlyosítása, de enyhítése sem indokolt – áll az ítélőtábla összegzésében.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Olvasta már?