Karsay Ferenc elintézte: a szakrendelő a kerületé marad!

by nora.farmosi

Karsay Ferenc mindent elkövetett azért, hogy önkormányzati kézben maradjon a Káldor Adolf Szakrendelő.

Karsay Ferenc személyesen egyeztetett Takács Péter egészségügyi államtitkárral, valamint levélben fordult Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóhoz annak érdekében, hogy továbbra is kerületi fenntartásban maradjon a Káldor Adolf Szakrendelő. A kormány azért kezdeményezte a szakrendelők állami kézbe vételét, hogy az elszabaduló energiaárak ellenére is biztosítsa a fennmaradásukat. A polgámester azt szorgalmazta, hogy akik kérik, és anyagilag képesek rá, azok az önkormányzatok megtarthassák a szakrendelőiket.

A polgármester hangsúlyozta: “A kerület az elmúlt években több milliárdot költött már a szakrendelőre. Úgy gondolom, hogy a legjobb kézben a jövőben is az önkormányzatunknál lenne. Azért fordítottunk jelentős összeget a rendelőinkre, legyen szó szakrendelőről vagy háziorvosi rendelőről, mert azt szeretnénk, ha az itt élő emberek a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást kapnák.”

A minisztérium hajlandó volt az egyeztetésre, és a szakrendelő ügyében elért országos szintű eredmény jó példája annak, hogy hogyan kell kiállni egy ügy mellett. Ahogy a polgármester fogalmazott: “Ahol jó a vezetés, ott van pénz a szakrendelőre is, a fejlesztésekre is és még pénzmaradvány is van a következő évre. Ahol káosz van, ott mindig csődközelben lavíroznak, és másokat okolnak.”

A polgármester leszögezte: “A háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy minden kerületi biztonságban érezze magát. A legbiztonságosabb működés az egészségügyi alapellátás tekintetében az, ha a szakrendelő fenntartója a helyi önkormányzat, feltéve, ha rendelkezésre állnak az ehhez szükséges források” – tette hozzá Karsay Ferenc. Mint mondta: “Budafok-Tétényben a 2023-as költségvetés a biztonságos működés költségvetése, ezért minden feltétel adott ahhoz, hogy az önkormányzat fenntartásában maradjon a szakrendelő” – írja a budafokteteny.hu.

Budafok-Tétényben az egészségügyi alapellátások működtetése kiemelt figyelmet kap.

Az elmúlt években felújítottak, napelemekkel láttak el háziorvosi rendelőket, pályázati lehetőséget biztosítanak háziorvosoknak, fejlesztették az egészségügyi ellátást a közelmúltban a CT- és a panorámaröntgen üzembe helyezésével.

2018-ban közel 180 millió forint központi költségvetési forrásból és 20 millió forint önkormányzati önrész biztosításával korszerűsödött a szakrendelő eszközparkja.

2020-ban a kormány által biztosított Egészséges Budapest Program keretében 350 millió forint központi költségvetési forrást nyert el a rendelőintézet, melyhez az önkormányzat további 55,2 millió forint önrészt különített el. Az összegből modern orvosi műszerek, diagnosztikai eszközök (EKG, ABPM-készülék, új digitális röntgengép, fogászati panorámaröntgen, ultrahang és elektroterápiás készülékek, cisztoszkóp, defibrillátor) beszerzése valósult meg.

Szintén az Egészséges Budapest Program keretében központi költségvetési forrásból és önkormányzati önrészből valósult meg a III. utcai, a Batthyány utcai gyermek- és felnőttháziorvosi rendelő, védőnői helyiségek, a XII. utcai, a Gádor utcai, a Kapu utcai, valamint a Magasház utcai felnőttrendelő és a Tolcsvay utcai gyermekfogászat megújítása.

Olvasta már?