Mesebeli épület a budafoki Sas-hegy oldalában

by nora.farmosi

Időnként beengedik az érdeklődőket a Sacelláry-kastélyba.

Nem könnyű megtalálni Budafok egyik legjobb levegőjű részén, a magas fák között megbúvó Sacelláry-kastélyt. Oly’ annyira nem, hogy az ember akár kétszer, háromszor is elmegy a megadott cím mellett, mire rájön, hogy merre is van ez a különleges épület. A villát és a kertet olykor-olykor megnyitják az érdeklődők előtt, és ha kitartóan keressük az eseményt beharangozó oldalt az interneten, akkor abban a szerencsében lehet részünk, hogy maga a promontori helytörténész, Garbóci László vezet körbe minket a villában.

A telket, amely a település egyik legfrekventáltabb részén, az Udvar dűlőben helyezkedett el, a XIX. század vége felé vásárolta meg a bankár és bőrkereskedő Sacelláry György, aki hatalmas vagyonát ingatlanokba fektette. Azt eddig nem sikerült kideríteni, hogy ki tervezte a historikus stílusban épült kétszintes kastélyt és az azt körülvevő angolparkot. A kertben az örökzöldek mellett vadgesztenyéből van a legtöbb, mégpedig azért, mert a tulajdonos lányának, Irénnek ez volt a kedvence.

A kastély belül szecessziós, központjában a két szint magasságú, faburkolattal díszített hallal, ahonnan tölgyfalépcső vezet az emeletre. Az épületben olvasható tájékoztató szerint az egyszerűbb, historikus-romantikus külsőt az igen finoman kialakított belső ellensúlyozza. A különleges faburkolatot a Róth Miksa műhelyéből származó festett üvegablakok egészítik ki, amelyek méltán nevezhetők a szecesszió mindmáig fennmaradt hazai gyöngyszemeinek. Az ólmozott és savmaratott üveg az amerikai Tiffany által kifejlesztett technika egyik legkorábbi hazai példája. Visszatérő motívum a vadgesztenyefa levele, virága, termése.

lrén, aki Magyarország egyik leghíresebb pezsgőgyárosának, Törley Józsefnek volt a felesége, eleinte csak ritkán tartózkodott a gyönyörű épületben. Később viszont, miután megözvegyült, már gyakrabban fogadott vendégeket a kastélyban, köztük unokaöccsét, gróf Teleki Pált, Magyarország későbbi miniszterelnökét.

Sacelláry lréntől két testvére örökölte a birtokot, akik azt 1926-ban eladták a Posta Betegbiztosító Intézetének, amely itt, a budafoki Sas-hegy délkeleti lejtőjén kezdte meg a tüdőbetegek kezelését. Az államosítás után a Tétényi úti Kórház és Rendelőintézet folytatta itt a gyógyítást. Felújításra, karbantartásra évtizedeken át nem jutott elég pénz, ezért a Magyar Hitelbanknak sokat kellett költenie a renoválásra, miután 1987-ben megvette a kastélyt. A következő tulajdonos a CEU Rt., vagyis a Közép-Európai Egyetem volt, majd a Nemzetközi Menedzserközpont működött itt több éven keresztül.

Legutóbb vállalati rendezvényeket, fogadásokat, konferenciák, sajtótájékoztatókat, valamint esküvőket és koncertek tartottak a budafoki Sacelláry-kastélyban.

A legszerencsésebb érdeklődők a tervek szerint legközelebb 2023. nyarán mehetnek majd be az épületbe.

Olvasta már?