Karsay Ferenc: tőlem azt várják, hogy oldjam meg a problémákat

by nora.farmosi

Karsay Ferenc nyerte a polgármester-választást a XXII. kerületben a szavazatok 44,81 százalékával. Így 2014 óta a harmadik ciklusát kezdheti majd meg októberben. A polgármestert a választásról, az új testületről és a kerületet érintő legégetőbb problémákról kérdeztük.

Gratulálunk a győzelemhez! A számok alapján úgy tűnik, hogy talán még soha nem szavaztak ennyien egy polgármesterjelöltre Budafok-Tétényben az önkormányzati választáson. Hogyan értékeli az eredményeket?

Rekordrészvétel volt a kerületben, a csapatomra pedig nagyon büszke vagyok, nagyon eredményesen tudtunk dolgozni. Büszke vagyok rá, hogy ilyen sok választót találtunk meg, és tudtunk rábírni arra, hogy jöjjön el, nyilvánítsa ki a véleményét a béke és a folyamatos önkormányzati kormányzás mellett.

Mikor érezte azt, hogy ön nyeri a polgármester-választást?

Nem mérlegeltem ilyen szempontból, hiszen gyakorlatilag szerintem órák teltek el úgy, hogy 95 százalékos feldolgozottság mellett a javamra volt egy akkora szavazatkülönbség, amely nem volt nagyobb, mint amennyi szavazat hiányzott. Nem feszültséggel, hanem jó lelkiismerettel mentem bele a megmérettetésbe, hiszen én és a csapatom is maximálisan mindent megtettünk, hogy sikerre vigyük a kampányt. Amit lehetett, megtettünk, ezért úgy voltam vele, ha ez nem volt elég, akkor jöjjön az, aki ezt jobban tudja csinálni.

Mi a véleménye Perlai úr teljesítményéről?

Gratulálok neki.

A következő négy és fél évben, októbertől mire számít?

Elég régen csinálom ezt ahhoz, hogy tudjam, az emberek nem foglalkoznak pártpreferenciákkal a választásokon kívül. Tőlem azt várják, hogy oldjam meg a problémákat, és ezt a szemléletet a politikai döntéshozók és a polgármesteri hivatal működése szempontjából is kötelezőnek tartom magunkra nézve.

Hogyan látja, miként tud majd együtt dolgozni az októberben felálló új testülettel?

Négy és fél évvel ezelőtt azt mondtam, hogy együttműködésre vagyunk ítélve. Meg kell találnunk ennek a lehetőségét. Ez akkor valósítható meg, ha van együttműködés a politikai szervezetek által delegált képviselők között. Én most sem a pártok alapján fogom az együttműködéseket meghatározni, hanem a képviselő hajlandósága alapján, az alapján, ahogy a munkához áll. Aki szeretne tenni a kerületért, azt szívesen látom szövetségesként és szívesen dolgozom együtt vele. Azt viszont nem tolerálom, ha valaki ebben az együttműködésben nem vesz részt, kivonja magát, vagy esetleg ártani akar a közösségnek.

Mik a legfontosabb feladatok most, a közeljövőben?

Ha a mindennapok problémáit nézzük, akkor fontossági sorrendben első helyen a közlekedés áll. Ennek sok vetülete van, egyrészt, hogy a fővárosra jellemző zsúfolt, dugókkal terhelt közlekedés mellett létrehozzuk az alternatívát. Kötöttpályás, vasúti és villamos fejlesztésekre van szükség, valamint, hogy kialakítsuk az ehhez szükséges P+R parkolókat. Ezen áll vagy bukik a kerület közlekedésének jövője, hogy ezt sikerül-e megvalósítani. Természetesen ez nem kizárólag önkormányzati feladat. Az optimális felállás az, amikor a kormányzat, a főváros és a helyi önkormányzat együtt dolgozik ennek az érdekében. Közlekedéshez sorolom még az utak állapotát, ezen is bőven van mit javítani. A főváros útjai szerintem iszonyú leharcolt állapotban vannak, például elég ránézni a Szabadkai útra. A kerületet pedig a leginkább az hátráltatja, hogy vannak olyan külterületek, amik adminisztratív, jogszabályi háttér miatt nem lakófunkcióra szolgáló területek, ezért itt sokkal nehézkesebb az infrastruktúra fejlesztése. Meg kell oldanunk, hogy az Óhegy belterület legyen és az ott lakók ugyanolyan szolgáltatásokat élvezhessenek, mint azok, akik jelenleg belterületen élnek. Ez azért is nehéz, mert utat vagy csapadékvíz-elvezetést nehéz úgy építeni, hogy hosszú távon nem tudjuk, hol lesz az az út, amit ki kell szolgálni. A harmadik, amit szeretnék megtartani, azok a demokrácia projektjeink. Ezek közül az egyik a Részvételi Költségvetés, melynek részeként évi 300 millió forintot meghaladó összegről dönthetnek az itt élők. Ezt szeretném tovább vinni. Persze millió más kérdés is van, és az egyénnek – a közösségen túl – még számos más problémája is lehet, amivel minden esetben foglalkozunk.

Más budapesti kerületekkel összevetve arányaiban ön több szavazatot kapott, mint más, Fidesz által támogatott polgármesterjelölt. Mi lehet az oka annak, hogy Budafok-Tétény lakói ilyen nagy arányban szavaztak önnek bizalmat?

Még elemezzük ezeket az adatokat. Nem jutottunk el odáig, hogy utánaszámoljunk, ez így volt, vagy sem, mert egyelőre a saját dolgainkat próbáljuk táblázatba foglalni, és keresni, hogy hogyan tudunk egy politikai kampányt még jobban végigvinni. De az biztos, hogy az emberek honorálják a Budafok-Tétényben elvégzett munkát, hiszen ismernek minket. Kisváros vagyunk a nagyvárosban, nem lehet az embereket megtéveszteni, legalábbis hosszú távon biztos, hogy nem. 1998 óta 4 év megszakítással vezetője vagyok a kerületnek, velem nem vásároltak zsákbamacskát. Ez nagy előny, amikor valaki beszáll ebbe a ringbe és az emberek is mindig kíváncsiak arra is, hogy Akela elejti-e még a szarvast. Ez a rutin, ami az életkorral is együtt jár, nem jelenti azt, hogy a teljesítmény csökkenne. Én mindig nyitott vagyok arra, hogy tanuljak, és szívesen is adom át a tapasztalataimat, így mindig a legjobb teljesítményt fogjuk kihozni közösen, a csapattal.

A pihenésre is szakít időt?

Szeretnék. Az ellenfeleim is gyakran kérdezik, hogy mikor megyek már szabadságra. Ezt a családom is nagyon szeretné, remélem, sort kerítünk rá, de most is sok függ a külső tényezőktől, mint mindig.

Olvasta már?