Vita egy adóemelésről, ami nincs, valaki árnyékra vetődött

by szorenyi6104

Az ingatlanadó esetleges emeléséről folyt politikai vita az elmúlt napokban Budafok-Tétényben. A végeredmény, hogy nincs adóemelés, de mire idáig eljutottunk, a felek kiosztottak egymásnak néhány virtuális politikai pofont.

Lesz-e ingatlanadó-emelés vagy sem a XXII. kerületben, ezen izmoznak hetek óta a helyi politikusok. Nos, lelőjük a poént, nem lesz.

Az egyik ilyen politikai tasli:

Korábban volt egy olyan javaslat, amely szerint a nem életvitelszerűen a kerületi ingatlanban lakóknál ez az adó emelkedne. Jellemzően tehát azoknál, akik bérbe adják mondjuk a lakásukat. Ezt kihasználva a momentumos Tóth Endre zajos kampányt kezdett. Azt közölte még a testületi szavazás előtt közösségi oldalán, hogy “nem támogatjuk az indokolatlan adóemelés politikáját, ezért nem fogjuk megszavazni a fideszes polgármester javaslatát”.

Amúgy érdekes vita zajlott le közte és a helyi tévé műsorvezetője között is. A momentumos politikus ragaszkodott az adóemelés hangsúlyozásához, mire azt választ kapta a tévéstől, hogy mint helyben élő, neki nem emelkedik az adója. Ezen a megállapításon Tóth Endre az adásban kiakadt, mondván nem szokott hozzá az ilyen ellenvetésekhez.

A sajátos beszélgetés:

A testületi ülésen végül is nem történt semmilyen emelés.

A helyzet az, hogy olyan adót emeltünk volna, amely a lakosságot nagyon csekély mértékben érintette volna. 4 éven belül nem építik be az üres telket, nem él életvitelszerűen a lakásban, vagy bérbe adja azt” – mondta a polgármester online fogadóóráján.

Karsay Ferenc felvázolta, hogy a beruházásokhoz szerettek volna tartalékot képezni, de akkor ezeket most elhalasztják. Egyébként is az elmúlt 11 évben nem volt adóemelés, most csak 2 évnyit pótoltak volna és főleg azoknál, akik a járványhelyzeten még jól is jártak, itt a kiskereskedelemre utalt a kerület vezetője.

Végül megismételte, hogy a 2022-es az egyensúly költségvetése lesz, amelyből ezúttal a látványos fejlesztések maradnak ki annak érdekében, hogy felelős gazdálkodást folytassanak.

Olvasta már?