Csernus szerint a momentumos képviselőjelöltek sokat veszíthetnek a kelenföldi városközpont ügyén

by szorenyi6104

A sajtóban hetek óta vezető hír a Városháza és 12 további ingatlan korrupciógyanús értékesítési botránya. A hangfelvételeken kiszivárgott információk szerint a Kelenföldi Városközpont pályázata is rajta van a jutalékos listán. Csernus László, a XI. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, pénteki Facebook posztjában viszont már azt adta hírül, hogy a pályázatot sikerült érvénytelenné tenniük. Ezen okból kérdeztük őt a XI. kerületben történtekről, illetve arról, hogy mi köze lehet a kelenföldi ügynek XXII. kerületi politikusokhoz.

A frakcióvezető kérdésünkre elmondta, hogy a helyi civil szervezetek és az Újbudán ellenzékben lévő Fidesz-KDNP jó ideje küzdenek azért, hogy a területen csak olyan fejlesztés valósulhasson meg, amely összhangban van a környéken lakók és az ingatlan területén működő vállalkozások elképzeléseivel. A jelenleg megépíthető 9 emeletes lakótömb terve pedig ezzel ellentétes, ezért elsődleges céljuk a jelenleg futó értékesítési pályázat leállítása lett. Amikor pedig a sajtóban kiszivárgott hangfelvételen megemlítették a Kelenföldi Városközpont pályázatát, a civilek nyílt levélben fogalmazták meg követeléseiket és helyeztek kilátásba rendőrségi feljelentést is, amiről a Huszonkettő.hu is beszámolt.

Újbuda önkormányzata péntek reggeli rendkívüli képviselő-testületi ülésén vitatta meg a nagy feszültséget kiváltó ügyet, és szavaztak a Fidesz-KDNP által benyújtott határozati javaslatról, amely leegyszerűsítve a következő volt: Újbuda Önkormányzata úgy határozott, hogy egyetért a Kelenföldi Városközpont megjelölésű fejlesztési ingatlan értékesítésével, és továbbra is érvényesnek tekinti a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által kiírt, kétfordulós pályázatát.

A szavazás nyilvános eredménye szerint a baloldali frakciók tartózkodtak a voksolásnál, a Fidesz-KDNP frakció pedig ellene szavazott, azaz senki nem szavazott igennel. Csernus szerint a Fidesz-KDNP taktikája bevált – „A baloldali többség nem mert igennel szavazni, hogy elkerüljék a bűnpártolás látszatát, de nem mertek a központi akarat ellen sem szavazni. Így csak a tartózkodás lehetősége maradt számukra. A határozati javaslatot nem szavazta meg a testület, tehát az abban megfogalmazottak ellenkezőjét támogatta a többség, így a Kelenföldi Városközpont értékesítésére kiírt pályázat érvénytelenné vált.”

A rendkívüli ülést követően, még a délelőtt folyamán ugyan licitálhatott az a 7 pályázó, aki azt gondolta, érdemes megvenni az Etele út, Tétényi út kereszteződésénél lévő komplexumot, de Csernus László által elmondottak alapján úgy tűnik, hogy értelme már nem volt.

Az ingatlan eladását tehát sikerült megállítani. Viszont Csernus szerint nem csak a nyilvánosságra került hangfelvétel szereplői, és a Főváros vezetői lehetnek az ügy nagy vesztesei. Úgy fogalmazott: „Aki ezt gondolja, az nagyon alábecsüli az ügy horderejét. Az egyértelmű, hogy László Imre DK-s polgármester fogja elvinni a balhét helyben is és Fővárosnál is. De rajtuk kívül Orosz Anna alpolgármester, momentumos országgyűlési képviselőjelölt, illetve Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselőjelölt is sokat veszíthet az ügyön. Őket ugyanis a 10 ezer aláírást összegyűjtő Kelenföldi Városközpont Megmentése Mozgalom még a pénteki szavazás előtt nyílt levélben is, és közvetlenül is felkérte határozati javaslataik és a rendőrségi feljelentésük támogatására. A mozgalom célja a XI. kerület jelenlegi országgyűlési képviselőinek, illetve a ’22-ben induló képviselőjelöltjeinek felkérésével az volt, hogy a csatlakozó politikusok ezzel is bizonyítsák, nem érintettek a hangfelvételen elhangzott történetben, illetve alapos gyanú esetén most is és a jövőben is hatósági vizsgálatot kérnek.

A budafok-tétényi olvasóiknak persze nem feltétlenül egyértelmű, hogy a civilek a XI. kerületi politikusok mellett miért kérték Tóth Endre és Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) támogatását is. Ennek oka az, hogy Budafok-Tétény mellett, az országgyűlési választási kerületükhöz tartozik még Újbuda Kelenföld, Kelenvölgy és Albertfalva területe is. Ahogy a VK jelenlegi országgyűlési képviselője, a DK-s Molnár Gyula képviseli a XXII. mellett a XI. kerület ezen részeit is. Viszont az előbb felsorolt címzettek közül csak Németh Zsolt fogadta el a civilek felkérését és támogatja tevékenyen a mozgalom törekvéseit.

Csernus László úgy értékeli, hogy Orosz Anna és Tóth Endre számára azért nagyon kínos a felkérés visszautasítása, mert bár a Momentum igen sűrűn él a rendőrségi feljelentés eszközével és a „tiszta közélet” ígéretével, a Kelenföldi Városközpont ügyében kiszivárgott hangfelvételekről, a szövetségeseikkel kapcsolatban hallható jutalékos korrupcióról egyik momentumos politikus sem vesz tudomást, és kivételesen nem fordultak rendőrséghez.

„Azt gondolom, hogy Orosz Anna nyilatkozataiban, határozati javaslataiban elkeseredve próbálja fenntartani a civilek támogatásának látszatát, közben pedig a pályázatot is próbálja érvényben tartani. Azaz a momentumos Orosznak és Tóthnak esze ágában sem volt elhatárolódni a történtektől, kiállni az általuk képviselni kívánt lakosságért, és megakadályozni az erősen korrupciógyanús üzletet.” – fejtegette a fideszes önkormányzati képviselő, majd még távolabbra tekintett: „De, ha ez még nem lenne elég, milliárdos költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak Cseh Katalin (Momentum EP képviselő) által korábban vezetett cégekben is. Tóth Endre is és Orosz Anna is a Momentum elnökségi tagja, akik vizsgálatot követelhettek volna, felfüggesztését kérhették volna a vizsgálatok idejére, vagy lemondathatták volna. De ők akkor sem tettek semmit, és ez tovább rontja a két momentumos hitelességét, ami a ’22-es választási eredményeikre is kihathat.”

Olvasta már?