Kerekes Gábor a lakásokról, a konfliktusokról, a jövőről

by szorenyi6104

Félmilliós önkormányzati reggeli, túl olcsónak gondolt Leányka utcai lakások, az együttműködési nyilatkozat visszautasítása, jövőkép  – interjú Kerekes Gáborral, a Momentum önkormányzati képviselőjével.

Karsay Ferenc elmondta a huszonketto.hu-nak, hogy teljesen normális üzleti reggelin vettek részt, megnyugtatta a válasz?

Nem! Ha utána számolunk, akkor egy ember 7000 forintból reggelizett. Ez vagy azt jelenti, hogy pezsgős luxus reggeli lehetett, vagy túlárazták az egészet, és ezzel valaki nagyon jól járt.

Kicsoda?

Jurás László Ipartestülete szervezhette meg a reggelizést. Az önkormányzat épületében ezért bérleti díjjal ne számoljunk.

Tehát a 2019-es választáson az ellenzék által is támogatott Jurás László járt jól?

Felvetődik a kérdés, hogy miért volt szüksége a polgármesternek arra, hogy a reggeli szervezését azzal a Jurás Lászlóval, illetve az általa vezetett szervezettel végeztesse, akit az ellenzéki választók szavaztak be a testületbe, ám azóta mindenben a Fidesszel szavaz. A kérdés megválaszolását az olvasókra bízom.

Akkor már egy reggeli is gond a Momentumnak?

Nincs problémám azzal, hogy az önkormányzat évente egyszer megvendégeli egy reggelire a stratégiai partnereit, azokat a vállalkozókat, akik tesznek a közösségért. Képviselőként ugyanakkor kötelességem a közpénzek felelős felhasználásán őrködni. Budafok-Tétény fideszes polgármestere egy interjúban megerősítette, hogy a reggelin nagyjából hetvenen voltak. Ez alapján egy résztvevő reggelije 7000 forintba került, aminek a nagy részét az adófizetők állták, hiszen az 500 ezer forintos költséghez az önkormányzat a polgármester döntésével 435000 forinttal járult hozzá. Több kiváló vendéglátóhely is működik a kerületben, amelyek közül biztosan lett volna alkalmas a feladatra, és még kedvezőbb áron is szervezték volna meg az eseményt.

Mekkora árnál nem reklamálna?

3000 forintnál a szemem sem rebbent volna, de várjuk meg az elszámolást, gondolom erről lesz még szó a testületben. Akkor kiderülhetnek a részletek.

A Momentum hasonlóan számol a Leányka utcai bérlakások ügyeiben is?

A bérlakások értékesítésével nincsen gond, amennyiben két feltétel teljesül. Egyrészt piaci áron történik, és nem veszít rajta vagyont az önkormányzat ‒ ellenkező esetben ez a közvagyon elherdálása. Másrészt a bevételből az önkormányzat vásároljon bérlakásokat, így megőrizve a lakásállományt. A jelenlegi magas piaci árak mellett jelentős igény van önkormányzati bérlakásokra, ez nem kérdés. Óriási munkaerő-problémákkal küzd az önkormányzat több területen, például az óvodákban és a szociális intézményekben. Ezen is segítene, ha tudnánk bérlakást biztosítani a rászoruló dolgozóknak.

Ezek szép elvek, de most hús-vér bérlőkről van szó, akik azt érzékelhetik, hogy ki akarják dobni őket a lakásaikból, politikailag ez vállalható?

Senki nem akarja kidobni a lakókat a lakásaikból, ez jogilag sem lehetséges.

De az önök elképzelése szerint a bérlőket valahogy ki kellene tessékelni a mostani otthonaikból, hogy aztán azokat értékesíteni lehessen, nem ellentmondás ez?

Mi azt javasoljuk, hogy az eladni tervezett lakások lakóinak az önkormányzat ajánljon fel másik bérlakást. Ez az eljárás felelne meg a közösen elfogadott kerületi lakáskoncepciónak. A kerület fideszes polgármestere éppen arról nem kíván beszélni, ami a lényeg. Azt mondja, hogy “az árról nem beszélek, ez független értékbecslés eredménye, ezért a szakértő helyt kell álljon.” Álláspontom szerint ez felelőtlen hozzáállás, amely nem veszi figyelembe az adófizetők érdekeit. A szakértői értékbecslés nem garantálja a valós piaci értéket.  Sokszor alulbecsüli az ingatlan eladási árát. A képviselő-testület 2020. október 15-én egyhangúlag fogadta el a kerület lakáskoncepcióját, amelyben éppen ezért ez áll: “Az értékesítést minden esetben nyilvános versenyeztetési eljárással kell lebonyolítani, ezzel biztosítható a legmagasabb vételár elérése.” 

Lakottan viszont az ár mindig alacsonyabb, és a lakóknak mindig is voltak előjogaik.

De a közösség veszít rajta. Mi azt kérjük számon a polgármesteren, hogy tartsa be a közösen elfogadott alapelveket a közösség érdekében. Amikor ezt megteszi, akkor mi is egyetértünk, noha folyamatosan azzal vádol minket, hogy nem vagyunk együttműködőek. Ugyanezen az októberi ülésen megszavaztuk a polgármester másik két javaslatát önkormányzati ingatlanok árverés útján történő értékesítésére.

Így viszont az utcára kerülhetnek a lakók, ha felmondják a szerződésüket. 

Ezt Karsay Ferenc állítja cinikusan, és a nyakunkba akarja varrni a dolgot. Ezzel szemben mi azt javasoljuk, összhangban a fent említett lakáskoncepcióval, hogy az eladni tervezett lakások lakóinak az önkormányzat biztosítson másik bérlakást. Amennyiben elfogadják, akkor mehet az értékesítés árverés útján.

Mintha elbeszélnének egymás mellett!

Szerintem csak egyszerű figyelmetlenségről van szó, remélem közelítünk majd egymáshoz. Amikor árversenyen hirdettek meg ingatlanokat, ott mindig támogattuk az előterjesztéseket, például a Bíbic utcai telkek ügyében is. Ezek egyébként az előzetes szakértői értékbecsléshez képest 74%-kal drágábban keltek el.

Ez a konfliktus is azt mutatja, hogy önök elég különutasok a testületben, például miért nem írták alá az együttműködési nyilatkozatot?

Nem hiszem, hogy különutasak vagyunk, a hét ellenzéki képviselővel együtt szoktunk szavazni. A lakások ügyében is ugyanúgy szavazott a Jobbik és a DK bizottsági tagja is, mint én. A Fidesszel is együttműködünk, de ügyek mentén. Az a nyilatkozat, amire célzott, csak egy preambulum. Mi akkor garanciákat kértünk az ellenzék számára, hogy nem szép szólamok gyűjteményét írjuk alá, amire hivatkozva később revolverezni lehet bennünket. Szerettünk volna belelátni a javaslatok előkészítésébe, ne pár nappal a beterjesztés előtt ismerjük meg azokat, hiszen akkor már nincs idő érdemben befolyásolni a döntést.

Ok, de akkor beleláthattak volna a kormánypártok kártyáiba, és ez politikai előny lehetett volna.

Ugyan, most együttműködünk vagy sem?! Mi tényleg partnerek akarunk lenni. Ilyen például a 47-es villamos pályafelújításának kérdése vagy  Budafok-Belváros rendezésének ügye is. Itt mindig szívesen tárgyaltunk, egyeztettünk.

Cserébe olykor diktatórikus módszereket emlegetnek, ugyan miért?

Nézze, ahhoz nem tudunk jó képet vágni, hogy Karsay Ferenc milliós jutalmakat osztott az alpolgármestereinek, és a Jurás László által vezetett szervezetet százmillióval stafírozta ki, szerintünk törvénytelenül. Utóbbi miatt feljelentést is tettünk, és a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a nyomozást. Ezeket a döntéseket neveztük átláthatatlannak és diktatórikusnak.

Tud jót is mondani a mostani városvezetésről vagy egy ellenzéki ne tegyen ilyet?

A polgármester sok javaslatát meg szoktuk szavazni. Klímakérdésekben is biztató az együttműködés a városvezetéssel, kikérik a véleményünket. Az én körzetemben is sikerült eredményt elérni, megújult egy játszótér, tehát ezek jó és fontos dolgok. Az apparátus is jól működik, velük sincs különösebb gondunk.

Na ennek örülhetnek a városházán, de nagy kérdés, hogy önök mindenhez értenek, vagy csak olykor a kákán is csomót keresnek? 

Ha már a szakmaiságról esik szó. Tájékoztatom a polgármestert, hogy két diplomám van, villamosmérnök és közgazdász is vagyok.  Mindehhez 14 év cégvezetői tapasztalattal, ebből 2 évig voltam egy 500 fős állami vállalat ügyvezető igazgatója, 5 évig voltam EU-s projektek szakmai vezetője, 5 évig voltam projektigazgató multinacionális vállalatok ipari üzemeinek építészeti, mérnöki tervezésében. Soroljam még? Annyit teszek még hozzá, hogy Borsodból jöttem, és bizton állítom, az egyszerű embereknek is nagyon jó ötleteik vannak, tehát óvatosabban a szakmaiaskodással.

A politikához olykor a józan ész is bőven elég – ebben egyetértünk -, ennek jegyében váltották le a Momentum elnökét az előválasztások után?

Az előválasztási eredményt úgy értekeltük, hogy új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést, és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen. 

A Momentum azért jött létre, hogy megmutassa, Magyarország nem lehet következmények nélküli ország. Most pedig megmutattuk, hogy nem vagyunk következmények nélküli párt. A miniszterelnöki kampány során elért eredményért Fekete-Győr András vállalta a felelősséget.

Budapest dél-nyugati részéről szívesen beszélek, itt négy körzetben is momentumos jelölt hívja ki majd a Fideszt, tehát szerintem nem szerepeltünk rosszul.

Olvasta már?