Komoly díjat kapott a budafoki Lics Pincészet rozéja

by talastunde

A budafoki Lics Pincészet ismert rozéja, a Szekszárdi Nora-Bora tavaly decemberben a rangos Országos Miklós-napi Rozé Borversenyen ezüstérmet szerzett. Erről a díjról kérdeztük Lics Juditot.


Hogyan jellemezné ezt a rozébort?
Cabernet sauvignon szőlőből készült rozébor, amely nagyon üde, friss és gyümölcsös illatú. Ebben az évben sok nehézségünk volt, csak ezen az egy borversenyen indultunk, mivel ez a repertoárunk egyik nagy sikerű bora. Édesapám a kis unokájáról, Nóriról nevezte el ezt a bort, ami pincészetünk legismertebb rozéja lett. 2012-ben aranyérmet nyert az országos rozéborversenyen. Azóta minden évben készül egy újabb Szekszárdi Nora-Bora, és rendre sikereket érünk el vele a különféle rangos versenyeken. Jól esett nekünk a szép eredmény. Nemcsak lelkileg viselt meg minket édesapám, Lics László tavalyi váratlan halála, hanem vállalkozásunkat is csapásként érte, hiszen ő volt a vállalkozás alapítója és vezetője. Próbálunk erősek maradni, hogy minden a megszokott kerékvágás szerint haladjon tovább a pincészetben, a szőlészetben. Örültünk, hogy sikerült ezt a szép díjat elhoznunk. A Miklós-napi Rozé Borverseny komoly megmérettetés, ahol neves borbírák vannak. Növényvédelmi szempontok is szerepet játszottak, hogy nehéz évet zártunk tavaly, hiszen nemcsak nekünk, hanem országszerte a szőlőtermelőknek komoly kihívást jelentett a peronoszpórajárvány, ami a területünkön, Szekszárd környékén még aktívabb volt. Nagyon kellett figyelni a növényvédelemre, hogy egészséges maradjon a szőlő. Édesapám számára is nagy kihívás lett volna a járvány megfékezése, aki eddig irányította a növényvédelmi munkákat, de nélküle még komolyabb odafigyelést igényelt tőlünk a kialakult helyzet. Szerencsére meg tudtuk védeni a szőlőt, így szép borok születhettek.

Az édesapjának sikerült átadnia önöknek a borászattal kapcsolatos tudását?
Igen, sikerült eltanulni, ellesni tőle az évtizedek alatt felhalmozott tapasztalatát. Nagyon nehezen éljük meg, hogy ő már nincs köztünk. Mi visszük tovább ezt az örökséget a tőle megszerzett tudásunkkal.


Mikor kóstolhatjuk meg a budafoki mintaboltjukban a díjat nyert bort?
Hamarosan forgalomba kerül, várhatóan tavasszal, méghozzá egy megújult címkével, amit édesapám másik unokája, bátyám fia, Tamás tervezett. Nóra, akiről a nevét kapta a bor, egy könyvmoly, rengeteget olvas, ezért Balázs a címkén egy tó partján ülő és olvasó kislányt ábrázolt, aki a kezében könyvet tart. Azt hiszem, nagyon egyedi lett ez az grafika, büszkék vagyunk rá. Tavasszal már a budafokiak számára is megvásárolható lesz a bor a mintaboltunkban.

Olvasta már?