Ismét pályázhatnak a kerületiek az Építészeti Nívódíjra

by bcsenge

Ismét pályázhatnak a kerületiek az Építészeti Nívódíjra, amely az elmúlt nyolc év során befejezett alkotásokat díjazza.

Az elismerés azoknak a tervezőknek vagy építtetőknek adományozható, akik városépítészeti alkotásukkal közreműködnek a kerületi épített környezet minőségének jelentős javításában, hozzájárulnak a kerületben létesült épületek építészeti színvonalának emeléséhez.

Az építészeti nívódíj pályázat célja, hogy segítségével feltárjuk, értékeljük és közzétegyük a helyi építészeti/városépítészeti alkotásokat, építészeti teljesítményeket. További célja a pályázatnak, hogy széles körben haszno­sítható javaslatokat adjon az egyedi tájérték, a településkép, a településkarakter, az értékes épületegyüttes, épület, képzőművészeti alkotás stb. szakszerű megőr­zéséhez – írja a budafokteteny.hu.

A nívódíj az elmúlt 8 év során befejezett alkotások díjazására szolgál.

Az elismerésre Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén új épületként megvalósult, vagy tervező bevonásával történt szakszerű átalakítással, bővítéssel, felújítással létrehozott építészeti és városépítészeti alkotással pályázhat – a rendelet 1. melléklete szerinti jelentkezési lapon – minden olyan személy, aki az épület megvalósításában, rekonstrukciójában felelős építész- vagy építőmérnök tervezőként, generálkivitelezőként vagy építtetőként, tulajdonosként közreműködött, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Az épület, létesítmény megvalósításában közreműködők külön vagy együttesen vehetnek részt a pályázaton. Egy épület csak egy pályázat tárgya lehet, egy azonos épülettel legfeljebb két alkalommal adható be érvényes pályázat. Díjnyertes épülettel új pályázat nem adható be. Amennyiben a tervező egyedül nyújtja be a pályázatot, akkor mellékelnie kell a tulajdonos, illetve annak képviselője írásos jóváhagyását a pályázat benyújtásához. Ha a tulajdonos nyújtja be a pályázatot, akkor a tervező írásos jóváhagyását kell mellékelnie.

Az építményt kivitelező felelős generálkivitelező kizárólag abban az esetben pályázhat, ha mind a tervező, mind a tulajdonos a pályázat beadásához írásban hozzájárul.

A pályázatot 2024. március 31-ig – a polgármesterhez címezve – lehet benyújtani.

pályázati kiírás és az adatkezelési tájékoztató innen tölthető le.

A díj adományozásáról a bírálóbizottság szakmai ajánlása alapján a képviselő-testület dönt. A díjat a polgármester a Kerület napja alkalmából rendezett ünnepségen adja át. A díjjal oklevél, az épület falára helyezhető, elismerést feltüntető tábla és pénzjutalom jár.

2023-ban 2 épület nyert Ray Rezső Vilmos-díjat:

Hasadék u. 21. – tervezők: Vadász Bence DLA, Miklós Zoltán, akikkel interjúnkat itt olvashatják.

Tegzes utca 60. – tervezők: Fábián Viktor, Veres Edina, akikkel interjúnkat itt olvashatják.

Olvasta már?