Koronavírus: 111 halott, 573 újabb fertőzött

by gaalt994

Az erre szakosodott kormányzati portál ismertette a szokásos statisztikákat. Az is kiderült, hogy a kormány már közel 20 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál. A magyar városok szennyvizeiben eközben stagnál a koronavírus szintje.

Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 573 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 353 276-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytaké 11 520-ra emelkedett, a gyógyultak száma 231 915, míg az aktív fertőzöttek száma 109 841-re csökkent. Kórházban 4 445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 523-an vannak, a mintavételek száma 2 968 743-ra nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

Eddig csak mintegy 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, 129 689-en kaptak oltást, míg 1643-an már a második oltást is megkapták. A kormány azonban lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és szállítást, és úgy véli, hogy a magyar emberek egészségének és életének megóvásáért az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges az oltóanyagok beszerzése.

A koronavirus.gov.hu azt is közölte, hogy a szennyvízmintákban mért átlagos SARS-CoV-2-koncentráció országosan továbbra sem mutat jelentős változást.

Az elmúlt héten emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, csökkenőt pedig Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben. Az új koronavírus koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) már alacsony, Pécsen azonban az átlagosnál magasabb.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Olvasta már?