Krieger: Álhíreket gyártanak álcivil trollok

by gaalt994

Civilek és ellenzéki politikusok számos internetes posztban jelezték, visszaélést sejtenek bizonyos kerülethez köthető ingatlanügyekben. Egyebek között ezekről kérdeztük Krieger Krisztinát, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetőjét. (A képviselőasszony több esetben is a közösségi médiában megjelent cikkére utalt a válaszban – ilyenkor ezeket bemásoltuk az érthetőség kedvéért.)

  • Mi a helyzet a Leányka utcai lakás és a Zamárdi telek ügyében, Ön szerint történtek szabálytalanságok?

Krieger Krisztina: Tipikus álhír mindkettő, amiket – vélhetően egyszerűen felkészületlenségük, tájékozatlanságuk miatt – terjeszt a Momentum. A licitre bocsájtott önkormányzati ingatlan kikiáltási árát vételárként kommunikálják, amely így természetesen kicsapja a biztosítékot, hiszen az akár a piaci ár alatt is lehetne. De a valós vételár a licitek következtében a kikiáltási ár többszörösére is emelkedhet.

Többször írtak már ingatlanok átjátszásáról is, miközben a valóság az, hogy a nyílt licitekre bárki beadhat ajánlatot és a legmagasabb nyer. Az önkormányzat a legnagyobb forgalmú online felületeken is hírül adja az árverések paramétereit (pl. ingatlan.com), hogy minél több licitálóhoz jusson el a hír, vegyen részt az árverésen, és minél magasabb legyen a vételár.

Így történt ez a Leányka utcai lakás és a Zamárdiban található telek kapcsán is. Szabályosan, nyílt rendszerben, nagy elérésű felületeken adtuk hírül az árverést, amelynek során a vételár messze meghaladta az előzetes értékbecslésen alapuló kikiáltási árat.

  • Az Ipartestületi ingatlan esetében egyesek szintén visszaéléseket sejtetnek. Megvizsgálták, mi történt?

K. K.: Ez is a Momentum és álcivil trollhadseregének kitalációja. Az Ipartestületi ingatlant, a volt MSZMP pártszékházat a baloldali önkormányzat 2004-ben egyszerűen elajándékozta. A több mint százmillió értékű ingatlant hosszú évek eredménytelen pereskedése után a jelenlegi városvezetésnek sikerült egy peren kívüli megegyezéssel visszaszerezni. Ahhoz viszont, hogy egy ezt a százmilliós ingatlanvagyont visszakapja az önkormányzat, a megegyezés szerint ki kellett fizetnie annak a felújításnak az értékét, azaz 46 millió forintot, amit az Ipartestület időközben költött az épületre. Cserébe az önkormányzat egy új közösségi színtérhez jutott, melynek fejlesztésére további felújítási kötelezettséget vállalt és együttműködési szerződést kötött az Ipartestülettel. De ingatlanfejlesztési szempontból is van továbblépési lehetőség, hiszen a szomszédos önkormányzati telekkel összevonva az ingatlan értéke nagyobb arányban növekedik, mint két különálló, kisebb teleké.  

  • Nem lett volna jobb pereskedni?

K. K.: Nem lehetett volna jobb kondíciókat kiharcolni. Míg korábban a baloldali többségű önkormányzat kilopta a százmilliós értékű közvagyont, a Fidesz-KDNP vezette önkormányzat  visszaszerezte, és növekedett a vagyon. Néha az az ember érzése, a fiatal “ügynök párt” minden civilt ki akar nyírni, aki nem a saját kreatúrája, azaz nem egy Soros szervezet. Az Ipartestület bűne az, hogy közel 100 éves hagyományaihoz tér vissza. Hasonló támadások várnak a többi civil szervezetre is, pedig létük és munkájuk Budafok-Tétény egyik alapértéke.

  • Azért az internetes posztok tanúsága szerint ezt néhányan másképp gondolják.

K. K.: A Momentum internetes trollhadseregének tagjai látják másképp. Már több helyen kifejtettem, hogy ők azok az álcivilek, akiket maguk előtt tolnak a felkészületlen és főleg puhány politikus palánták. Velük tesztelik, hogyan reagál az átlagos, apolitikus választó az általuk kreált valótlan állításokra, félremagyarázásokra, műbalhékra. Ha belegondolunk, mindannyian tudunk példát mondani olyan hírre, ami nagy visszhangot vált ki, de saját munkánk, kapcsolataink miatt tisztában vagyunk vele, hogy valótlanság. Ha egy álhír hólabdája elindul, hiába hamis, lehetetlen megállítani. Ilyenkor lépnek színre a Hadházy, Tordai, Szabó Tímea-féle haszonlesők, akik rögtön vállalkoznak a nem létező probléma megoldására. És utóbb már hiába derül ki, hogy hazugság volt minden szó, az első felháborodás, a rossz érzés lerakódik a lelkekben.  Ha pedig a hazugságra nem rezonál a célcsoport, vagy túl korán lepleződik le a hazugság, vállalhatatlanná válik az ügy és a puhány, felkészületlen, olcsó népszerűségre hajtó politikus mossa a kezét és eltűnik a háttérben. Nekünk pedig marad az, hogy esetleg feljelentést teszünk.

  • Azért ez erősnek tűnik internetes posztokért, nem gondolja? 

K. K.: Nem mi kezdtünk feljelentgetni. Kerekes Gábor, a Momentum frakcióvezetője próbálkozik ezzel, alaptalanul. Szerintem így próbálja elterelni a figyelmet a Cseh Kata, momentumos EP-képviselőhöz köthető nyomozásokról. No meg Kerekes attól is tarthat, hogy mi derül ki akkor, ha valaki beüti a “Mavip”, “In-Forrás Kht” és “ORFK” szavakat a keresőbe.

  • Miért, mi derül ki akkor?

K. K.: Akkor a találati listában nem kormánypárti portálok fognak felugrani, maradjunk ennyiben.

  • Korábban arról volt szó, megpróbálnak konszenzust kialakítani a pártok között a kerület érdekében. Erről akkor letettek?

K. K.: Nem tettünk le, hiszen a legjobb lenne együttműködni Budafok-Tétényért. De a Momentum – remélem, hogy csak a felületességük és felkészületlenségük okán, és nem tudatosan – álhírekkel vezeti félre az embereket. Egyébként csak ők nem írták alá a kerületi együttműködési nyilatkozatot sem, mert “csökkentené a mozgásterüket” választási győzelem esetén.  Mindez pedig eléggé ellehetetleníti a közös munkát.

Olvasta már?