Kulturális Örökség Napjai Budafok-Tétényben: mutatjuk a programokat!

by nora.farmosi

Budafok-Tétény is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz, így több helyszínen is tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Idén szeptember 16-17. között rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait, mely az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata. Magyarországon is több száz érdekes műemléket lehet megnézni a két nap alatt. Budafok-Tétény is csatlakozott a programhoz, több helyszínen lesznek tárlatvezetések a hétvégén. Mutatjuk a 17-i eseményeket!

Törley Mauzóleum – Összefogás a Mauzóleum megmentéséért

A Törley Mauzóleum a 159 méter magas Udvarhegy tetején áll Budafokon, mely mai leromlott állapotában is egyik kiemelkedő szecessziós műemléke a XXII. kerületnek. Az 1907-ben elhunyt Törley József pezsgőgyáros végső nyughelyéül építtette özvegye, Sacelláry Irén. Civil kezdeményezésre széleskörű összefogás indult az állagmegóvás érdekében. A rendezvény során adományával segítheti kitűzött céljaink mielőbbi elérését.

TALÁLKOZÓ HELYSZÍNE:

Budapest
Sarló utca 6,
1221
Magyarország

2023. szeptember 17., vasárnap
11:00 – 12:00,13:00 – 14:00

Dózsa Zsuzsanna vezeti a programot.

Budafok (Promontor) legnagyobb múltú utcája, a Péter Pál utca

Az induló helyszín, a Törley Mauzóleum megtekintése után a Péter Pál utca páros oldalán, a történelmi szakasz bejárása. Az 1700-as években épült borospince rendszer megtekintése borkóstolással egybekötve. A séta a Péter Pál utca páratlan oldalán folytatódik ahol megtekintik a műemlék hordót, végül a Péter Pál Kápolnánál zárják a sétát.

TALÁLKOZÓ HELYSZÍNE:

Budapest
Sarló utca 6,
1221
Magyarország

2023. szeptember 17., vasárnap

14:00 – 16:00

A sétát Dózsa Zsuzsanna vezeti.

Haggenmacher Sörgyár (KULTIKUM Rendezőház)

Hazánk egykori legnagyobb sörgyárának a Haggenmacher cégnek az egyik épülete volt ezen 113 éves, monumentális blokk. A sörgyártás 100  éve megszűnt itt, az elmúlt évtizedekben a helyhez nem igazán méltó tevékenységek történtek itt.5 éve vásárolta meg a jelenlegi házigazdája, aki most épületbemutatót tart. Az utóbbi 4 év nagy volumenű felújításokkal is telt, de szerencsére az eredeti stílusjegyek megtartása mellett. Erősen környezettudatos az anyaghasználat és az épületgépészet, illetve egyéni gyártású elemekkel történt rengeteg részegység beépülése.

Jelenleg képzőművészek bérelnek itt,  szolid rendezvényeknek ad tereket a komplexum, de működik itt egy e-bike gyártó cég is.

TALÁLKOZÓ HELYSZÍNE:
Budapest
Sörház utca 3.
1222
Magyarország

szeptember 17., vasárnap
15:00 – 16:00

A sétát Németh Gábor vezeti.

A regisztráció kötelező!

Olvasta már?