Május elsején újra hallható a BDZ!

by talastunde

Május elsején a Zeneakadémián Rossini, Ravel, Csajkovszkij egy-egy zeneművét szólaltatja meg a BDZ, amelyet online követhetnek a nézők, hallgatók.

A koncerten elsőként Rossini: Tell Vilmos című, négyfelvonásos, Schiller: Wilhelm Tell című drámáját feldolgozó operájának nyitánya csendül fel. Ez Rossini utolsó operája, amelyet 1829. augusztus 3-án mutattak be Párizsban. Az egész opera nem kis türelmet igényel a hallgatóságtól, hiszen hossza több, mint négy óra. Az opera világhírű nyitánya, amely az opera motívumait idézi fel,  gyakran hallható filmekben, rajzfilmekben.

Az est második műveként szólal meg  Ravel: G-dúr zongoraversenye, amit a BDZ szólistája, Fejérvári Zoltán, Junior Prima-díjas, nemzetközileg is ismert fiatal zongoraművész ad elő.

A koncert utolsó darabja Csajkovszkij egyik utolsó kompozíciója. A VI. (“Patetikus”) szimfónia bemutatóját 1893. október 28-án, 9 nappal a szerző halála előtt ismerte meg a szentpétervári közönség, visszafogott, mérsékelt siker kíséretében. A szerző halála napján az emberek arról kezdtek suttogni, hogy a szimfóniában Csajkovszkij saját halálát írta meg.

MŰSOR:

Rossini: Tell Vilmos–nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Csajkovszkij: VI. (“Patetikus”) szimfónia

ELŐADÓK:

Fejérvári Zoltán: zongora

Vezényel: Baráti Kristóf

Olvasta már?