Már igényelhetik a szúnyoglárvairtó tablettát!

by dombteto

Az önkormányzat ingyen oszt a lakosoknak szúnyoglárvairtó tablettákat a vérszívók elleni védekezéshez. A tablettához ingyen juthatnak hozzá a lakosok, azonban a jelentkezés regisztrációhoz kötött  – hívják fel a figyelmet a budafokteteny.hu oldalon.

Budafok-Tétény önkormányzata 2022-ben tért át a biológiai szúnyoggyérítésre, amely a kémiainál sokkal célzottabb, ezáltal hatékonyabb védekezést tesz lehetővé. Ennek megfelelően a közterületeken található vízgyülemeket már április óta figyelik a szakemberek, kezelésük folyamatos. Ugyanakkor magánterületeken az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodni a tenyészőhelyek megszüntetéséről.

A biológiai készítmény a Culinex Tab Plus szúnyoglárvairtó tabletta (Culinex tabletta), amely egy baktérium által termelt fehérjén keresztül fejti ki a hatását. A lárvák elleni védekezés a tabletta vízbe juttatásával történik, mely megfelelő dózisban csak a csípőszúnyogok lárváira jelent veszélyt, más élőlényekre és az emberre teljesen ártalmatlan.

A Culinex tabletta alkalmazása:

1 tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízfelületek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat oldja fel 2–5 liter vízben. Egy darab tablettát tartalmazó szuszpenziós oldat (0,55 g) 2 m² területre elegendő. Tehát egy 2 m²-es kerti tóhoz 1 db, egy 6 m²-es tóhoz 3 db tablettát kell feloldani néhány liter vízben, majd a permetezővel egyenletesen kijuttatni a vízfelszínre. Emellett vegyük példának a 300 literes, általunk osztott esővízgyűjtőt, melynek felületére 2 tablettából oldott oldatot egyenletesen kipermetezünk.

Fontos, hogy csak abban az esetben használja a készítményt, ha az érintett vízben már vannak szúnyoglárvák, mivel a szer csak a kezelés időpontjában a vízben lévő lárvákat pusztítja el! Szintén fontos tudni, hogy a tabletta nem hat a bábokra, mivel azok már nem táplálkoznak!

A regisztráció menete:

A regisztráció e-mailen keresztül történik augusztus 10. és 15. között. A tabletta igénylését a szunyog@bp22.hu e-mail-címre várjuk az igénylő nevének, illetve a lakcímkártyán szereplő címének megjelölésével.

Az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva érhetik el.

Felhívják figyelmüket, hogy csak XXII. kerületi lakcímmel rendelkező személyek igényelhetnek tablettát! Ezenkívül egy háztartás jelenleg egy levél (10 db) tablettát igényelhet. A rendelkezésre álló mennyiség: 355 levél.

A regisztrációkat a beérkezésük szerinti sorrendben fogadják.

A tabletták átvételére

  • augusztus 17-én, csütörtök 8.00–16.00-ig,
  • augusztus 18-án, péntek 8.00–14.00-ig,
  • augusztus 22-én, kedd 8.00–16.00-ig van lehetőség.

A tabletták átvételére a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lesz lehetőség.

Kérik, éljenek a lehetőséggel, és igényeljék a tablettát!

A vizek kezelése mellett sokat tehetünk azzal, ha megszüntetjük, kiöntjük a felgyülemlő kis vizeket, letakarjuk szúnyoghálóval vagy edénytetővel a vízgyűjtő edényeket.

Köszönik a lakosság együttműködését és odafigyelését!

Olvasta már?