Megérkezett az ötödik féle vakcina Magyarországra

by gaalt994

A kínai készítmény azonban jelenleg még a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyére vár.

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából, ezzel már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes elmondta, a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. A készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad. A kínai vakcinával a háziorvosi körzetekben “találkozhatnak” az oltásra regisztráltak, ezzel a vakcinával együtt már öt típusú oltóanyag van Magyarországon.

A héten két ütemben jön a Pfizer/BioNTech 102 960 adag oltóanyag-szállítmánya; az első már kedden megérkezett a kórházi oltópontokra, a többit szerdára várják. Galgóczi Ágnes kitért arra is, hogy az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása pedig a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik.

Az osztályvezető köszönetet mondott a háziorvosoknak az oltási programban való részvételért, a járványügyi adatokról pedig elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 823-mal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ezzel együtt a járvány kezdete óta 389 622 embernél mutatták ki a koronavírust.

Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837-re emelkedett – fűzte hozzá. Beszámolt arról, hogy kórházban 3979 embert kezelnek a fertőzés miatt, közülük 318-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Olvasta már?