Megnyitotta kapuit az Art Quartier Budapest művészeti központ

by talastunde

Art Quarter Budapest művészeti központ május 20-án és 21-én ismét megrendezte a hagyományossá vált Open House fesztiválját az egykori Haggenmacher sörgyár épületegyütteséből kialakított budafoki kreatív központban. 

A májusi hétvégén az aqb fesztiválja, az Open House keretében ismét megnyitotta a közönség előtt műtermeit és alkotótereit. Különleges kiállításokkal, zenei eseményekkel és egyéb produkciókkal várta a látogatókat az egykori Haggenmacher sörgyár épületegyütteséből kialakított budafoki kreatív központ. A fesztivál hívószava idén a reneszánsz, amely egyszerre önbeteljesítő jóslat, és vágy egy sosem volt művészi kor visszatérte iránt. A ház állandó alkotói és vendégművészei mindannyian a folyamatos újjászületés előmozdítói, így a környezet is velük együtt változik. A pincerendszertől a tetőteraszig, az udvartól, a galérián át a zenei stúdiókig bejárható tér idén új helyszínnel bővült: a parkká átalakult hátsó kerttel.

Szombat délután a műtermek programja keretében az egykori sörgyárépület több mint harminc helyszíne várta a látogatókat pop-up kiállításokkal, prezentációkkal vagy egyszerűen csak a megmutatkozás örömével és izgalmával. A résztvevő alkotók az aqb állandó művészei, műhelyei és frissen érkezett külföldi vendégművészei.

Érdekes tapasztalatokat gyűjthettek a látogatók a művészek alkotásairól, projektjeiről. Kérdezhettük őket technikai fogásokról, anyagismeretről vagy egyszerűen csak vállalkozásuk indíttatásáról. A műhelyek barangolása közben beleshettünk porfestők műhelyébe, Évi szövőműhelyébe, kreatív asztalos műhelybe, egy kőfaragó műhely titkait is megleshettük, de találkoztunk tűzfalfestővel is, aki épp egy zenei projektjén dolgozott.

A program egyik nagyszabású kiállítása a Project Space-ben nyílt meg,  ahol  a vezető európai dizájnegyetemek (Aalborg, AAlto, MOME, Trento) oktatóinak és diákjainak a szintetikus biológia, a robotika és a művészet összefonódásaira reflektáló kiállítása látható A tudás alkímiája címmel.

A kiállítások mellett az Open House fesztivál sokrétű zenei programokat kínált.

Vasárnap is érdemes kilátogatni a rendezvényre.

Olvasta már?