Negyvenezer lakás kapja Kelenföldről a meleget – képek az erőmű kulisszái mögül

by gaalt994

Bár a Kelenföldi Erőmű a szomszéd kerületben van, ha más nem, a róla elnevezett buszmegálló okán a budafok-tétényiek is ismerhetik.

A főváros vezetése 1911-ben döntött saját áramfejlesztő telep építéséről Kelenföldön, amelynek tervezése során a technika csúcsát igyekeztek megcélozni. Akkoriban széntüzeléses, kisnyomású kazánokban termelték a gőzt, majd 1962 és 1972 között az erőmű teljesen átalakult.

A szén- és fűtőolaj alapú tüzelést fokozatosan felváltotta a földgáz. Húsz évre rá egy, a legmagasabb hatásfokot biztosító gázturbinát és egy hőhasznosító kazánt helyeztek üzembe. 2010-ben kis teljesítményű gázturbinák telepítésével fejeződött be az eddigi utolsó fejlesztési szakasz.

A Kelenföldi Erőmű a következő városrészeket látja el távhővel: Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Budai Vár, Ferencváros és Józsefváros. Ez 41 ezer lakást, 1500 közületi és ipari fogyasztót, valamint közel 300 garázst jelent.

Az Erőművek Éjszakáján minderről, és még sok más érdekességről lehetett hallani, miközben az érdeklődőknek bemutatták a fontosabb épületeket, berendezéseket, és az irányítóközpontban, valamint a helyi múzeumban is körül lehetett nézni.

Olvasta már?