Ismét hallhatjuk a BDZ-t a Klauzál Házban

by talastunde

Ma újra a Budafoki Hangversenyesték sorozaton találkozhat a kerület közönsége a Budafoki Dohnányi Zenekarral.

Ezen az estén egy utazásra hívja meg a BDZ kedves közönségét. Werner Gábor, a BDZ karmestere olyan műveket tűzött programra, amelyek valamilyen módon felidézik a távoli tájak hangulatát, vagy éppen magának az utazásnak a csodálatos élményét.

Elsőként Franz Schubert III. szimfóniájának 4. tétele hangzik el. Schubertet a bécsi klasszika utolsó mesterének, és a romantika egyik első zeneszerzőjének tekintik. Rövid élete ellenére gazdag életművet hagyott maga után, az elhangzó darabot is lényegében 10 nap leforgása alatt írta meg. A szimfónia negyedik tételének örömteli hangulatú fináléja  Szicília napfényes tájait fogja felidézni a hallgatókban.

Az est további részében Wolf Péter hegedűversenye kíséri tovább  a  közönséget a világ különböző városaiba, tájaira. A szerző ezt a művét Baráti Kristóf és a Budapesti Vonósok felkérésére komponálta, majd később elkészítette a mű teljes szimfonikus zenekari változatát is, hat tételben, melyben hat tájat vagy várost idézett meg. A zenei utazás elröpíti a hallgatóságot Le Havre, francia kikötővárosba, Andalúzia latinos tájaira, Liverpoolba, a Beatles városába, a kulturális értékeket őrző Jeruzsálembe, Bihar tájaira, majd Dublinba.

Az est harmadik részében a spanyol táj hangulatát eleveníti fel a BDZ az 1800-as évek második felében élt osztrák zeneszerző,  Hugo Wolf Der Corregidor szvitjében, amely után Csajkovszkij Olasz capricciojával újra a napfényes tájak lelket melengető élményét élvezheti a közönség az itáliai dalok fülbemászó motívumaival.

ELŐADÓK:

Gál-Tamási Anna – hegedű

Vezényel: Werner Gábor

MŰSOR:

Schubert: III. szimfónia – 4. tétel

Wolf Péter: Utazás

Hugo Wolf: Der Corregidor Suite

Csajkovszkij: Olasz capriccio

Olvasta már?