Nélküle aligha lett volna Puskás Öcsiből világsztár, edzőközpontot neveztek el Zakariás Józsefről

by szorenyi6104

Új edzőközpontot neveztek el pénteken Zakariás Józsefről, az Aranycsapat balfedezetéről Budafokon, a BMTE sporttelepén, az épület előtt pedig leleplezték a kiváló labdarúgó mellszobrát.

A névadó ünnepségen Karsay Ferenc polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az edzőközpont átadása nagy esemény a kerület életében és egy fejlesztési folyamat fontos állomása.

“A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalom kicsinyített képe, a sport az életért folytatott nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, küzdelemre, önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, kitartásra, tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a fair play, a nemes küzdelem szabályaira” – mondta a polgármester.

Soós János, a Budafoki MTE elnöke felidézte, hogy 10 éve, amikor az egyesület 100 esztendős volt, a közgyűlésen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, és beszéltek vele a kisegyesületeknél szükséges fejlesztésekről. A klubelnök a megvalósításért nyújtott segítségért köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a kerületi önkormányzatnak.

A névadással kapcsolatban méltatta Zakariás Józsefet, mert szerinte ő szolgáltatta azt a lehetőséget, hogy az Aranycsapat új játékfelfogással meglepje a világot. “A sporttársadalom egy régóta húzódó adósságát tudja most le azzal, hogy az edzőközpontot róla nevezzük el” – hangsúlyozta az elnök.

Oláh Lóránt, a BMTE LFC sportigazgatója ékszerdoboznak nevezte a klub létesítményét. Ezt követően röviden felidézte a 35-szörös válogatott Zakariás József pályafutását, kiemelve, hogy tagja volt az 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet nyert válogatottnak, és játszott az Aranycsapat tagjaként Londonban az évszázad mérkőzésén, valamint az 1954-es világbajnoki döntőben.

Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő Jakab Jánost, a BMTE tiszteletbeli elnökét idézte, aki szerint Zakariás József nemcsak futballistaként volt egészen kiváló egyéniség, hanem edzőként is.

“Nemcsak letudjuk a kötelességünket a mai átadással és szoboravatással, hanem elkezdünk egy folyamatot, leporoljuk az Aranycsapat szürke eminenciásának emlékét és a legendájának a helyreállítását” – fogalmazott Németh Zsolt, aki utalt arra, hogy tíz év alatt töretlen fejlődés ment végbe a BMTE sporttelepén: megújult a sportcsarnok, a műfüves pálya, új lelátó épült, elkészült a világítás és mindennek a betetőzése az új edzőközpont létesülése.

 “A folyamat kiindulópontja tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor látogatása volt” – fűzte hozzá, majd a Zakariás család képviselőivel, Ágnessel és Tamással együtt leleplezték a budafoki születésű kiváló labdarúgó mellszobrát, Túri Török Tibor alkotását.

A csaknem kétezer négyzetméteres, háromszintes edzőközpontban 25 vendégszoba, oktató- és konditerem is van, hamarosan pedig egy nyilvános kávézó is nyílik benne.

Olvasta már?