Fáklyás emlékmenettel emlékezett meg a Klauzál Gábor Társaság az 1848-49-es szabadságharcról

by talastunde

Fáklyás, Kossuth-nótás emlékmenet indult március 11-én este 18 órakor a Klauzál-villától, hogy fél óra múlva  a menet tagjai tiszteletüket tegyék a Klauzál Ház előtt lévő Klauzál Gábor-szobornál, így emlékezve meg az 1848. március 15-i eseményekre, és Klauzál Gábor reformországgyűlési politikusra.

 
Klauzál Gábor politikus, ügyvéd, miniszter, kistétényi birtokos, a reformországyűlések ellenzékének kiemelkedő alakja, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere. Miniszterként egyezkedő, mérsékelt politikát képviselt, fellépett a szélsőséges, az udvarral szakítani kívánó politika ellen. Egészségi állapotára hivatkozva a fegyveres harcok kezdetén visszavonult birtokára és gazdálkodott. Az 1850-es években Kistétényben vásárolt magának telket, amelynek nyári lakában élt családjával 1850-től 1866-ig, s a környező birtokán szőlőjét művelte. 1861-től bekapcsolódott Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Szellemi örökségét kerületünkben a Klauzál Gábor Társaság ápolja tovább.

A szobor előtti megemlékezésen Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára elmondta, hogy a Klauzál Ház előtt lévő szobor, Klauzál Gábor első, önálló egész alakos bronzszobra, amelynek alkotója Benedek György Munkácsy-díjas érdemes művész. Benedek György lemondott a szobor előállításának munkadíjáról, ennek a nagylelkű felajánlásnak köszönhető, hogy 2012-ben közadakozásból fel tudták állítani a bronzszobrot.

„10. alkalommal jöttünk itt már össze a Kaluzál Gábor-szobornál, egyébként 2006 óta emlékezik meg a Klauzál Társaság Budatétényben az 1848-as március 15-i eseményekről.  Kezdetben a Klauzál-villánál, az ott állított emléktáblánál róttuk le tiszteletünket. Megtartottuk azt a helyszínünket is, hiszen onnan indult a fáklyás menet” – mondta el a megemlékezőknek Hódi Szabolcs. Ezt követően a megemlékezés koszorúját tette le a szobornál a Klauzál Gábor Társaság, a Budatétényi Polgári Kör, Budafok–Tétény Önkormányzat nevében pedig Dankóné Hegedűs Jolán, alpolgármester asszony.

A megemlékezésen, 1848-as katonanótát énekelt és tárogatón játszott Ambrus Károly, a Klauzál Gábor Társaság tagja.

Olvasta már?