Nem túlzás, ez világszenzáció: magyar futballünnep Angliában

by gaalt994

„Jó érzés, hogy most már számolni kell velünk” – mondta a mecs végén a duplázó Sallai Roland. Hát, most négyig is lehetett, ennyit lőttünk ugyanis az angoloknak.

Kerületi portálként ritkán számolunk be olyan sporteredményekről, amelynek önmagukban semmi köze Budafok-Tétényhez. Ami most jön, azt azonban aligha akarja majd elűzni bárki is a Huszonkettő hasábjairól.

A magyar futballválogatott már azzal komoly sikert ért el, hogy B-ligás csoportját megnyerve feljutott a Nemzetek Ligája elitjébe. Arról persze lehet vitatkozni, hogy az angol, a német és az olasz nemzeti csapat, akiknek legjobb játékosai 50-nél is több meccset játszottak az idényben, mennyire feszülnek meg így a szezon végén, nekünk viszont Eb-pótselejtezőt érhet egy jó, sőt, az elitben már akár egy kevésbé jó NL-szereplés is.

Utóbbi azonban egyelőre messze van, hiszen kétharmadtávnál, négy meccs után a magyar válogatott 7 ponttal vezeti a csoportját, ahol már a kiesés elkerülése is sokat érne, a fentebbhez hasonló okokból.

Marco Rossi és legénysége váratlanul jó teljesítményének legutóbb az angolok látták kárát, akik – kétségtelenül nem a legerősebb csapatukkal kiállva – 4-0-s vereséget szenvedtek Wolverhamptonban a magyaroktól.

A gólok sorát Sallai Roland nyitotta meg, aki a 16. percben szemfülesen zúdított rá egy szabadrúgás után lepattanó labdát Ramsdale kapujára, sikerrel. Az első félidő nagyjából kiegyenlített játékot, míg a második első fele angol fölényt hozott, gólt, gólokat viszont újfent a vendégcsapat tudott szerezni.

A csereként beálló NB I-es gólkirály, Ádám Martin pillanatai következtek. Az (egyelőre még) paksi játékos előbb egy határozott labdaszerzés után Sallait szolgálta ki a 70. percben, majd kerek tíz perccel később Nagy Zsolt elé tálalt. Sallai ziccerből egy klasszis külsőzéssel, míg Nagy Zsolt a tizenhatos előteréből egy bombagóllal hálálta meg az átadást, a hajrára így már 3-0-s magyar vezetéssel fordultak a felek.

A harmadik gól után Gazdag fejjel nekiütközött a vétlennek tűnő Stones vállának, amiért kapott egy erősen véleményes sárgát, ami ma este a második volt neki, ezzel teljes lett az angol összeomlás. A 28 ezer férőhelyes stadionban így már ennél valamivel kevesebben látták, ahogy Gareth Southgate csapata Gazdag higgadt emelésével a negyedik gólját is megkapja.

Rohamosan üresedő lelátók előtt és erős füttyszó kíséretében fújta le a mérkőzést a játékvezető, amelyen Anglia a Nemzetek Ligája A divíziójából való kieséshez, míg Magyarország legvadabb álmainak megvalósításához jutott közelebb.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Olvasta már?