Odúkat helyeztek a Bartók Béla úti lakótelep madárbarát tanösvényén!

by talastunde

Korábbi cikkünkben jeleztük, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát település programjának keretében Nagytétényben, a Bartók Béla úti lakótelepen egy madárvédelmi eszközöket és a madárbarát kert egyéb elemeit bemutató tanösvény készült el. A cikkben tévesen írtuk, hogy a lakótelepen 50 darab etetőt helyeztek ki, mivel a szakemberek a helyszínen nem etetőt, hanem madárodúkat tettek ki. Ezt azóta abban az írásban is frissítettük.

Bajor Zoltán, az MME budapesti helyi csoportjának az elnöke portálunknak elmondta, hogy az odúkat kifejezetten utódnevelés céljára használják a madarak, amelyekbe tilos magokat tenni, mert a madárfészek hamar megrohadhat az erjedt magoktól, ezért helyezik magasra őket.

Több olvasónknak az a kérdése merült fel a cikkünkre reagálva, hogy ha költésre valók az eszközök, akkor miért tették azokat a játszótér mellé?

Bajor Zoltántól megtudtuk, hogy a cinegeféléket, akik ezeket az odúkat használják, őket nem zavarja a zaj, és szeretik, ha kicsit magasabban vannak felszerelve.

„Van tapasztalatunk az ilyen közegbe kitett odúkkal, például a városmajori nagy játszótér környezetében is több odút helyeztünk el, amelyeket vidáman használnak a madarak, hiszen nem a földre jönnek táplálékért, hanem a lombkoronán mozognak, ezért kell magasra tenni ezeket az eszközöket. Nem zavarja őket az emberi jelenlét”” – mondta a szakember.

Olvasta már?