Növényekkel oktat és egészségesen étkezik. Van ilyen?

by dombteto

Biopalántázásra és egészséges életmódra, környezettudatosságra nevelés együtt, de hogyan? Erre kaptak választ azok, akik részt vettek a Grapoila újabb rendezvényén. Nagy palántavásár volt pénteken és szombaton a Szakiskola utcában.

Az első pillanatban furcsának tűnt a palántavásár egy olyan cég által fémjelezve, amelyet leginkább hidegen sajtolt olajairól ismerünk. Az első Grapoila termék 2009-ben a szőlőmagolaj volt, jelenleg pedig immár több mint 20-féle olaj szerepel a kínálatban.

-Sok különleges olajunk van, de a technológiánk is egyedi: zero waste, azaz hulladékmentes gyártást folytatunk, – kezdte mesélni a cégről Kovács Zsuzsanna, a cég marketing vezetője – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a keletkező összes mellékterméket feldolgozzuk, hasznosítjuk. Sőt, sok esetben már az alapanyag is más iparág megmentett mellékterméke, pl. a szőlőmagolaj esetében a törköly, amiből aztán egy magasabb értéket képviselő élelmiszer készül ahelyett, hogy takarmánynak vagy pálinkafőzéshez használnák fel. Ezt hívják fenntarthatósági terminussal „upcycling”-nak.

Elhangzott az előbb a „zero waste” kifejezés. Mi előnye van ennek egy gyártó cég esetében?

Először is több terméket tudunk előállítani egységnyi nyersanyagból, mintha csak a fő terméket gyártanánk. Pl. a magok préselésével kinyerjük az olajtartalmukat, a présmaradványból pedig gluténmentes magliszteket őrlünk, amik szintén nagyon egészségesek, kiválóak reformételek sütéséhez-főzéséhez. De az olajülepítés során fennmaradó olajiszapot is hasznosítjuk magkrémek és kozmetikai iszapok formájában. Másrészt ezzel a technológiával sokat teszünk a környezet védelméért is, amihez egyébként azzal is hozzájárulunk, hogy elsősorban hazai alapanyagot használunk, és a csomagolások is környezetbarátak. A fenntarthatóságra törekvés alapfilozófiánk, márkánk egyik fő üzenete és értéke is, és e mentén kapcsolódik össze a Grapoila és a permakultúra, valamint a mostani palántavásár is.

A permakultúra több, mint a hagyományos biogazdálkodás: egy fenntartható emberi környezetet teremtő tervezési rendszer. A permakultúrás gondolkodás komplex, hiszen figyelembe veszi a gazdálkodás és a környezet valamennyi elemét (növények, állatok, domborzat, éghajlat, csapadék, fekvés, építmények, szokások stb.) és egy egységes ökológiai rendszerbe foglalja mindet, melynek szerves része az ember. A permakultúrás szemlélet kicsiben, akár egyetlen ember vagy család mikrokörnyezetében is meghonosítható, de egy nagy cég működése is szervezhető ezzel a modellel. Az így kialakított rendszerekkel sokat tehetünk a környezetért, szakértők szerint ez az útja a Föld megmentésének. Érdemes tehát minél többeket megismertetni a szemlélettel, és ezt a küldetést a Grapoila is magáénak érzi.

Kovács Zsuzsanna marketingvezető

Pár éve, amikor a tulajdonosok megvásárolták a 22. kerületben a Zöldségkutató Intézet egykori telephelyét, megörököltek vele egy kertet, valamint egy szebb időket látott üvegházat is. A helyszín és a környezet adta magát egy permakultúrás kert kialakításához, melynek célja kezdetben a kert az volt, hogy ellássuk a dolgozóinkat a szezonban bio zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez a mai napig céges juttatás nálunk, én is ebből főzöm otthon a sóskafőzeléket, sütöm a tököt és a pitéket.  

Mára az irodaépület körüli permakultúrás kert tulajdonképpen a cég társadalmi felelősségvállalás jellegű, edukációs projektjévé szélesedett – folytatta a marketing vezető.

– A rendezvény fő célja a palántaeladás volt?

-A rendezvény egyik célja volt a palánták árusítása, hiszen egyrészt bevételt generálunk a kert fenntartásához, az üvegház javításához, másrészt szeretnénk az embereket, főleg a környékbelieket kiskertek, konyhakertek létrehozására és saját termesztésű zöldségek fogyasztására ösztönözni – válaszolt Kovács Zsuzsanna. Ez tökéletesen összhangban van a Grapoila filozófiájával, hiszen a termékeink is 100% természetes összetevőkből álló, saját gyártású, egészséges élelmiszerek. Így a kert és a vásár a márkakommunikációnkat is segíti. A palántabeszerzés mellett a rendezvényen az látogatóknak lehetősége van megismerkedni a permakultúra rendszerével, az egészséges és finom ételek készítésével akár workshopok, előadások keretében. Ugyanakkor lehet kert ihlette finomságokat kóstolni, szórakozni, nekünk pedig a szervezés, lebonyolítás kiváló csapatépítés, hiszen szinte minden dolgozó részt vesz benne így vagy úgy.

Mik a távolabbi célok? Lesz folytatása a vásároknak?

Természetesen tovább folytatjuk az egészséges, természetes és finom élelmiszerek gyártását, és még több figyelmet fordítunk a kutatás-fejlesztésre mind élelmiszerek, mind kozmetikumok esetében, persze a 100% természetes, adalékmentes összetételekből nem engedünk! A helyszíni vásárokból hagyományt szeretnénk teremteni és igazi kert- és gasztrofesztivállá fejleszteni őket, tervünk továbbá, hogy együttműködjünk iskolákkal, óvodákkal is. Minden aktivitásunkkal szeretnénk jobban bekerülni a kerület vérkeringésébe, és a kerületi lakótársak életébe, amit az önkormányzattal hamarosan megkötendő stratégiai megállapodás is segít majd. Reméljük, így is sok kerületinek ismerősen cseng már most is a Grapoila név.

Szepesfalvy Anna alpolgármester jobbra elöl – Fotó:huszonketto.hu

Fontos a kerületnek egy ilyen rendezvény?- kérdezte munkatársunk Szepesfalvy Annát, Budafok-Tétény alpolgármesterét a palántavásáron.

-Szerintem mindenképpen fontos. Mi zöld kerület vagyunk, nagyon környezettudatos emberek élnek itt. Erre próbál az önkormányzat is figyelni, és üdvözli a kerületben a hasonló szemlélettel rendelkező cégeket. Azért jöttem én is, mert bővíteni szeretném az ismereteimet, amire ez a rendezvény lehetőséget ad. Biztatok mindenkit a kertészkedésre, növények nevelésére, de akár a permakultúrával való ismerkedésre, hiszen itt a kertvárosban fontos, hogy ne csak a térkő meg a gyep legyen az érdeklődésünk homlokterében, hanem ismerjük meg, hogyan lehet természetes élőhelyet kialakítani, hogyan tudunk organikusan együtt élni a természettel. Ettől lesz még zöldebb, még inkább környezetbarát, még fenntarthatóbb a kerület és az életünk -mondta az alpolgármester asszony.

Éppen egy előadásra indult, amikor megállítottam. Miről lesz itt szó?

-Talpalatnyi föld a címe. Arról lesz szó, hogyan lesz egészséges a talaj, hogyan tudjuk visszaadni neki azt, amit elveszünk tőle. Ahhoz, hogy a termények folyamatosan gazdagíthassanak minket, biztosítanunk kell a termőtalaj megújulását. Ezt a fajta körforgást szeretném megismerni közelebbről.

-Egyébként kertészkedik? Visz innen palántát?

-Igen, szeretek kertészkedni, fogok is venni palántát. Hogy mit, azt még majd meglátom. Paradicsomot talán nem, mert az már van, de biztos lesz valami kedvemre való a kínálatban, aminek találok még helyet a kertben – köszönt el a munkatársunktól Szepesfalvy Anna.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?