Olvassa el, mi a helyzet a Hosszúréti-patak ügyében!

by gaalt994

Budafok-Tétény Önkormányzata több karbantartási beavatkozást is kért a Fővárosi Csatornázási Művektől, akik azonban ennek csak egy részét akarják teljesíteni.

Korábban már írtunk arról, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek visszautasította a XXII. kerületi önkormányzat a Hosszúréti-patak karbantartására vonatkozó, a patak medrének kotrásáról szóló kérését. A patak esetleges kiöntése és az elszaporodott rágcsálók, kórokozók jelentette egészségügyi veszély közel ezer háztartást érintene Rózsavölgyben.

A patakot üzemeltető FCSM álláspontja szerint annak veszélye, hogy a patak vize kilépjen a mederből, megszüntethető a meder rendszeres felülvizsgálatával, a fennakadó uszadékok eltávolításával, valamint a rézsű és a fenntartási sáv kaszálásával – ezekre válaszukban ígéretet is tettek.

Ugyanakkor az önkormányzat eredeti levelében Wohner Zsolt irodavezető számos, patkányok és egyéb rágcsálók megjelenéséről szóló lakossági bejelentést is említ a patak kapcsán, illetve erre hivatkozva medertisztítási és mederkotrási beavatkozást is kér az FCSM-től. A válaszban ők a levél ezen részére nem reagáltak.

Megkerestük az ügy kapcsán Havasi Gábor fővárosi képviselőt, a Momentum Mozgalom budafok-tétényi elnökét, aki elmondta, hogy fontosnak tartja a patak megfelelő karbantartását, bízik benne, hogy a probléma hamar megoldódik és támogatja a kerület erre irányuló törekvéseit.

Havasi egy konkrét példát is említett; miszerint a napokban a patak egy rózsavölgyi játszótér melletti szakaszán egy – vélhetően építkezés alkalmával használt – ponyva került a patakba, amely a hordalék áramlását is akadályozza. A momentumos politikus emiatt tegnap kérte a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy gondoskodjanak ennek eltávolításáról, akik a mai napon levélben kérték az FCSM-et a probléma megoldására.

Arra a kérdésünkre, hogy fővárosi egészségügyi tanácsnoki minőségében hogyan tudna segíteni Budafok-Téténynek, azt reagálta: „Nem szakterületem a vízfolyamok kezelése, ezért tájékozódnom kell az FCSM Zrt. álláspontjáról, illetve hogy a jelen állapotok milyen egészségügyi veszélyforrást jelentenek. Amennyiben valóban indokolttá teszi a patakmeder kotrását, támogatni fogom a kerületet ebben az ügyben is.”

Értesülésünk szerint a rágcsálóirtás kérelmezése a Fővárosnál folyamatban van, a budafok-tétényi önkormányzat azonban ezzel együtt is a mederkotrásban látja a hosszútávú megoldást.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?