Perlai Zoltán még nagyobb orvoshiánytól tart a szakorvosi rendelő kapcsán

by nora.farmosi

Perlai Zoltán önkormányzati képviselőt, a DK polgármesterjelöltjét kérdeztük a szakorvosi rendelővel kapcsolatos kérdésekről.

Ha jól tudom, már egyeztettek Karsay Ferenccel a szakorvosi rendelő ügyében. Mire jutottak?

A polgármester úrral kedden délelőtt egyeztettünk. Én kezdeményeztem ezt a megkeresést, mivel az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely a háziorvosi ellátás, valamint a szakápolási rendszer átalakítása mellett lehetővé tette, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását. A polgármesterek erről kaptak levelet, kérve az önkormányzatok állásfoglalását. Több kerületi önkormányzat – oldaltól függetlenül – rendkívüli testületi üléseket hívott össze, ahol az államosítás támogatása vagy elvetése ügyében döntöttek. Azoknál az önkormányzatoknál, amelyekről én tudok – például Újpesten – teljesen egyhangú álláspont alakult ki arról, hogy a szakorvosi rendelőket a kerületi önkormányzatok továbbra is tartsák meg saját működtetésben, üzemeltetésben. A megkeresés arra irányult, hogy az ügyben miért nem hívott össze képviselő testületi ülést a kerület vezetője? Számomra meglepő volt, hogy a polgármester ezt nem tartotta szükségesnek, azt viszont megnyugvással fogadtam, hogy a szakorvosi rendelő megtartásában egyetértünk. Az államosítást elutasító válaszlevél megszületett, bár az is igaz, hogy ennek tartalmát a képviselők jelenleg nem ismerik.

Ön mit gondol az SZTK állami kezelésbe vételéről?

Mi is azon az állásponton vagyunk, hogy a szakorvosi rendelő maradjon önkormányzati kézben. Nem tartom jó ötletnek, hogy ilyenféle kormányzati kísérletek egyáltalán szóba kerülnek. Elég rossz tapasztalatunk van az elmúlt évekből a hasonló kezdeményezésekről, gondolok itt például iskoláink 10 évvel ezelőtti államosítására. Akkor – hasonlóan a mostani helyzethez – az akkori képviselő-testület egységesen állt ki amellett, hogy iskoláink maradjanak kerületi kézben, de az ügyben kifejtett fideszes lobbitevékenység teljes kudarccal zárult. 

Mi lehet a végkimenetele a tárgyalásoknak?

Az a félelmünk, hogy bármennyire is egyetértünk itt helyi szinten – oldaltól függetlenül – ebben a kérdésben, a végkimenetel hasonló lesz, mint 10 éve. Az elmúlt években több milliárd forintot költött az önkormányzat a szakorvosi rendelő épületének felújítására, műszerek vásárlására, informatikai fejlesztésre. Az Egészséges Budapest Programon keresztül az állam is részese ezen fejlesztéseknek, bár az is igaz, hogy a Fővárosi Önkormányzattal történt 2019. évi megállapodás alapján a kerületnek járó több százmilliós források több hónapos késéssel érkeznek csak meg a kerületbe, az OEP által biztosított támogatásokat pedig kerületi önerővel kell kiegészítenünk a zavartalan működtetés érdekében. Ez a kérdés pénzügyi része. Szakmai részről pedig azt gondoljuk, hogy az államosítás után nem lenne jobb gazdája az állam ennek a területnek, elég ha itt is az iskoláink sorsára utalok vissza.

Mi lesz az ott dolgozókkal?

Köztudott tény, hogy orvoshiány van, nagyon sok olyan szakorvosunk van, akik kórházakból jöttek ki hozzánk járóbeteg-szakellátásra, és nem kívánnak már visszaintegrálódni a kórházi rendszerbe. Sokan elmennének, így még nagyobb lenne az orvoshiány. A kórházak vezetése is ellenzi ezt a koncepciót, mert nem nagyon tudnának a hirtelen megugró járóbeteg-ellátással mit kezdeni, nem is beszélve az üzemeltetés költségeiről. Ha ez megtörténne, például a Szent Imre Kórház ellátási körzetébe nem csak a 11. és a 22. kerületiek, de az agglomeráció jelentős része is bekerülne, ami további sok tízezer embert jelentene, amit nem tudnának ellátni. 

Mit vár Karsay Ferenctől?

Szkeptikus vagyok, hogy a polgármesternek ebben a kérdésben mennyi lobbiereje lesz, mennyire akar vagy lesz képes szembe menni a saját párttársaival. A testületi támogatás mindezt erősebbé tehette volna, sajnálom, hogy erre nem tartott igényt. A kormányzati koncepciót elhibázottnak tartom, mindannyiunk érdeke, hogy ezt megakadályozzuk.

Olvasta már?