Pócza Bálint kerületi diák lett Pest vármegye egyik KicsiNagykövete

by talastunde

Pest Vármegye KicsiNagykövete címet kapott Pócza Bálint, a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola 5. osztályos diákja, aki az elismerést Pest Vármegye Kormányhivatalának dísztermében vehette át a Magyarság KicsiNagykövete kihívásban elinduló többi diák társaságában.

Gyerekekkel telt meg Pest vármegye díszterme, ahol a Magyarság KicsiNagykövete kihívás szervezői fogadták a versenyben kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. Dankóné Hegedűs Jolán, Budafok-Tétény alpolgármester asszonya köszöntötte a tanulókat.


A programot 2021-ben, a pandémia időszakában találták ki a szervezők, majd a versenyt 2022-ben
indították el, amelyre 16 ezren regisztráltak. Ebben az évben 1 vármegye kivételével minden vármegyéből indultak diákok. A Magyarság KicsiNagykövete kihívás célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és a származásukra. A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített kihívás remek lehetőséget biztosít arra, hogy a 10-12 éves, 4-6. osztályos diákok megmérettessék a tudásukat, miközben jól is szórakoznak. A kihívásra jelentkezett diákok a kreatív feladatok megoldása mellett felfedezhették, jobban megismerhették a lakóhelyüket.


Pest vármegye diákjai 2023-ban sokkal jobban szerepeltek, mint az előző évben, az érdeklődés is nagyobb volt a diákok részéről. Közel ezer regisztrált versenyzőből a legjobban teljesített 30 diák vett részt a díjkiosztón. A résztvevők először saját megyéjükben versenyeztek, majd minden vármegye 4 legjobbja az országos döntőbe jutva indul a Magyarság KicsiNagykövete címért, valamint a Magyarság agrár, kultúr és sport KicsiAttaséja címekért. A döntőbe jutott résztvevők értékes nyereményeket is bezsebelhettek a játék során.

Pócza Bálint


Az elismerő oklevelek átvétele után a résztvevő diákok az udvaron a következő szöveget kiáltották
együtt:
„Kicsi ország, kicsi követ
Magyarország büszke lehet
Kicsi vagyok, követ vagyok,
Országomért élek, halok.”

A közös skandálás után pedig lufifelhőkben úszott a vármegye udvara.

Pócza Bálinttól, kerületünk díjazottjától megtudtuk, hogy a kihívásra az osztályfőnöke hívta fel a figyelmét. Először egy online feladatlapot töltött ki Bálint, majd egy meetingen voltak kíváncsiak a szervezők a Magyarországgal kapcsolatos tudására. Nyáron is folyt a kutatás, hiszen a verseny résztvevőinek hetente kellett beszámolni a tájékozottságukról, majd egy írásos munkát készíteni arról, hogy egy külföldi turistának mit mutatnának be a diákok. Bálint a Parlamentről, a Dobos-tortáról és a kerületünkben született nagytétényi Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről írt sikeresen ajánlást.

Olvasta már?