Rábólintott a kormány a Budafok-Tétény életét is megkönnyítő projektre

by gaalt994

Megjelent a határozat a 11 vasúti vonalat és 4 hévvonalat érintő fejlesztéscsomagról. Németh Zsolt országgyűlési képviselő álma megvalósulni látszik.

A kormány elfogadta a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát. Az elővárosi vasút- és hévhálózat teljes körű, kapacitásduplázó, a szolgáltatási színvonalban pedig ugrásszerű javulást célzó, 2040-es időtávlatú programja ezzel hivatalos program lett – jelentette be a Budapest Fejlesztési Központ. A dokumentumba az előírt társadalmi egyeztetést, környezetvédelmi hatásvizsgálatokat követően, számos szakmai szervezet és utas javaslata bekerült.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról (BAVS) szóló kormányhatározat nemcsak általános támogatást jelent, hanem tartalmazza a beruházások listáját is, sőt, a forrásbiztosítás kereteiről is rendelkezik – írja a BKF, amely azt is hangsúlyozza, hogy az elmúlt harminc évben nem volt ehhez hasonló átfogó fejlesztési program Budapest és környéke kötöttpályás fejlesztésére.

A BAVS témakörében korábban portálunkon is több hír, illetve átfogóbb cikk jelent meg, aki esetleg lemaradt volna róluk, azok az alábbi videó segítségével kerülhetnek képbe, a stratégia egésze pedig annak hivatalos honlapján böngészhető.

A projekt hatással lesz az Európai Uniós pénzek felhasználására is, hiszen a kormány által kiadott határozat tartalmazza, hogy „a 2021 és 2027 közötti EU-s tervezési időszakban a fővárost és környékét érintő közlekedésfejlesztések uniós forrásait a stratégia figyelembevételével kell tervezni”.

A stratégia egyébként mind a 11 vasúti és mind a 4 hévvonal kapacitásbővítéssel történő fejlesztését tartalmazza. A cél, hogy minden kötöttpályával kiszolgált elővárosból legalább 15 percenként vonatok vagy hévek közlekedjenek Budapest felé, és az így megduplázódó számú vonat fogadására megfelelő feltételek és kapacitás álljon rendelkezésre a fővároson belül.

A projektről egyébként a kerület politikusai nemrég személyesen is egyeztettek a BFK vezérigazgatójával, Vitézy Dáviddal. A tárgyalás után Vitézy mellett Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő is nyilatkozott stábunknak, hangsúlyozva a BAVS és a budafok-tétényi közlekedési problémák megoldásának fontosságát.

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?