Rangos elismerésben részesült a kerületi Grapoila

by nora.farmosi

A MATE Körforgásos Gazdaságelemző Központ által szervezett első magyarországi Zöldinnovációs és  Energiahatékonysági Expón, a Grapoila, a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj kategóriában 2. helyezést ért el, a Magyar Fejlesztési Bank felajánlásából az Év Zöld Vállalkozásáért Járó díj kategóriában pedig bronzérmet szerzett.

A cég 2019-ben költözött Budafok-Téténybe. Júniusban pedig az önkormányzattal megkötötték a stratégiai partnerségről szóló együttműködési megállapodást.

Idén tavasszal már harmincra nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek a kerületünkben otthonra találó Grapoila hidegen sajtolt olajaiból, maglisztjeiből és krémjeiből vásárol – írja a budafokteteny.hu.

Az első Grapoila termék 2009-ben a szőlőmagolaj volt, jelenleg pedig immár több mint 20-féle olaj szerepel a kínálatukban. A cég marketing vezetője elmondta, sok különleges olajuk van, de a technológiájuk is egyedi: zero waste, azaz hulladékmentes gyártást folytatnak, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a keletkező összes mellékterméket feldolgozzák, hasznosítják.

A komoly exporttevékenységet is folytató vállalkozás megálmodója és egyben ügyvezetője, Pinczés Marianna tizenkilenc évesen vágott bele a cégalapításba, és az eltelt tizenhárom év alatt itthon és külföldön egyaránt nagy elismertségre tett szert élelmiszeripari termékeivel. Az első olajukat, a szőlőmagolajat a borászati hulladéknak számító törkölyből állították elő, és azóta is sok, korábban kidobandónak tartott növényi részből készítenek élelmiszereket vagy azokhoz alapanyagokat.

Amikor megvásárolták a 22. kerületben található Növénynemesítő Kutatóintézet egykori telephelyét, megörököltek vele egy kertet, valamint egy üvegházat is. A helyszín és a környezet adta magát egy permakultúrás kert kialakításához, melynek célja kezdetben a kert volt, hogy ellássák a dolgozóikat a szezonban biozöldségekkel és gyümölcsökkel.

A fenntarthatóságra törekvés alapfilozófiája a cégnek. A márka egyik fő üzenete és értéke is, és e mentén kapcsolódik össze a Grapoila és a permakultúra.

A permakultúra több mint a hagyományos biogazdálkodás: egy fenntartható emberi környezetet teremtő tervezési rendszer. A permakultúrás gondolkodás komplex, hiszen figyelembe veszi a gazdálkodás és a környezet valamennyi elemét (növények, állatok, domborzat, éghajlat, csapadék, fekvés, építmények, szokások stb.) és egy egységes ökológiai rendszerbe foglalja mindet, melynek szerves része az ember. A permakultúrás szemlélet kicsiben, akár egyetlen ember vagy család mikrokörnyezetében is meghonosítható, de egy nagy cég működése is szervezhető ezzel a modellel. Az így kialakított rendszerekkel sokat tehetünk a környezetért, szakértők szerint ez az útja a Föld megmentésének. Érdemes tehát minél többeket megismertetni a szemlélettel, és ezt a küldetést a Grapoila is magáénak érzi.

Vegyszermentes palánták, séta a permakultúrás kertben, díjmentes előadások, workshopok és kerti finomságok is várják a látogatókat a cég rendszeres programjain.

A Grapoila környezettudatos vívmányai, valamint a permakultúrás kert köré szerveződő kezdeményezése 2021-ben elnyerte a Generali EnterPrize díját Brüsszelben.

Most pedig a MATE Körforgásos Gazdaságelemző Központ által szervezett első magyarországi Zöld EXPO-n, a zöldinnovációs pályázaton a zero waste gyártástechnológia, illetve a permakultúrás kert a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj kategóriában 2. helyezést ért el, a Magyar Fejlesztési Bank felajánlásából az Év Zöld Vállalkozásáért Járó díj kategóriában pedig bronzérmet szerzett a kerületi cég.

Olvasta már?