Re-Formáló Egyesület: “Soha ennyien még nem voltak az ételosztásunkon”

by lantai.oliver

A Re-Formáló Egyesület által szombatra meghirdetett melegétel-osztásra minden eddiginél többen jöttek el, és éppen, hogy jutott minden várakozónak a friss ebédből.

Smudláné Fazekas Gitkával, az egyesület vezetőjével az ételosztás közben beszélgettünk. Elmondta, hogy már a déli kezdés előtt olyan sokan várakoztak, hogy felmerült benne,  hogy nem biztos, hogy mindenkinek tudnak adni a meleg ételből.

Fotó: huszonketto.hu

Az első várakozók már 10 óra után megérkeztek, délben pedig már az utca végéig ért a sor, ami az újonnan érkezőkkel folyamatosan töltődött, egészen a 13 órás zárásig.

Az ételosztásra bárki jöhet, és egy ember akár több adag ebédet is kérhet, ha családtagjainak is vinne. Gitka és munkatársai a rászorulók többségét ismerik, így azt is tudják, kinek hány adag ételre van szüksége.

Fotó: huszonketto.hu

A Re-Formáló Egyesület hiánypótló, és az utóbbi időben sajnos egyre több ember számára létszükségletté vált munkájáról korábbi cikkeinkben már írtunk. Tevékenységüket több éve kezdték, és Gitka elmondása szerint előbb 100 adag ételt osztottak, amit a rászorulók számának növekedése miatt kénytelenek voltak 150-re, majd 200-ra, és idén nyár elején már 300 adagra emelni. Most szombaton viszont kiderült, hogy már ennél is nagyobb az igény, és csak azért tudtak minden várakozónak adni a friss ebédből, mert a megfőzött mennyiségből több mint 300 dobozra valót tudtak kiadagolni.

Fotó: huszonketto.hu

A szombati alkalommal tehát összesen 300 adagot meghaladó mennyiségű chilis babot, több száz muffint, 3 zsáknyi pékárut és sok-sok hot dogot osztottak ki. Az alapanyagok jelentős részét a Serfőző és Társa Hús- és baromfi szaküzlet kedvezményes áron biztosította, a főzésről pedig a Reformator Culina Kft. gondoskodott.

Fotó: huszonketto.hu

A süteményeket az egyesületet támogató kerületi hölgyek készítették.

Fotó: huszonketto.hu

Az ételosztás közben Gitka szomorúan mutatta, hogy valamikor péntek éjszaka vagy szombat hajnalban/reggel megrongálták a bejárat mellett elhelyezett, nemrégiben beszerzett, még vadonatúj Enni adok-dobozukat. Amikor szombat délelőtt megérkeztek az ételosztás előkészítéséhez, a tönkretett doboz látványa fogadta őket.

Fotó: huszonketto.hu

Ez amellett, hogy jelentős anyagi kár számukra (ennek javítására szánt összeget az élelmiszerek beszerzéséből kell elvonni), alapjaiban rengeti meg a hitüket abban, hogy érdemes-e naponta újrakezdeni a segítő tevékenységüket, és idejüket, energiájukat nem kímélve sokszor családi és baráti kapcsolataikat háttérbe szorítva azon dolgozni, hogyan tudnak minél több embernek hatékony támogatást nyújtani. A támogatásokért folyó küzdelem idő- és munkaigényes feladat, és sokszor szélmalomharcnak tűnik. Ezzel szemben áll az – és emiatt tudják naponta mégis újrakezdeni ezt az önkéntes munkát – , hogy  örömmel és elégedettséggel tölti el őt is és a többi önkéntest is, ha segíteni tudnak.

Fotó: huszonketto.hu

Gitka ehhez kapcsolódva kérte, hogy hívjuk fel olvasóink figyelmét, hogy szeretettel várják az önkéntes segítők jelentkezését, akik a támogatottak részére heti háromszor biztosított ételosztások, valamint az általában kétheti rendszerességű melegétel-osztások előkészítésében, megszervezésében, lebonyolításában részt tudnának venni.

Fotó: huszonketto.hu

Egyúttal kiemelte, hogy az anyagi kereteik nagyon szűkösek, ezért ezúton kéri olvasóinkat, hogy amennyiben lehetőségeik megengedik, bármilyen adománnyal, akár havonta egy kávé árával segítsék a munkájukat.

A Re-Formáló Egyesület bankszámlaszáma: 10101360-04343300-01005009.

Az egyesületben csak önkéntesek dolgoznak, tehát az összes támogatás a rászorulók megsegítését szolgálja.

A pénzbeli támogatáson kívül szívesen és hálával fogadnak élelmiszeradományokat is.

Úgy is lehet a munkájukat támogatni, hogy az újrahasznosítható palackok visszaváltásánál az egyesületnek adományozzuk a betétdíjakat.

Novemberben pedig az Élelmiszerbank által szervezett országos élelmiszergyűjtésben tudunk segíteni, akár önkéntesként, akár adománnyal.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?