Sokkal jobban ki kell nyitni a lakosság és a kerületvezetés közötti kommunikációs csatornákat – vallja az MSZP polgármester-jelöltje

by dombteto

Pajin Bálint Budapest XXII. kerületében, az MSZP színeiben indulhat a polgármesteri posztért a 2024-es önkormányzati választásokon. Pajin Bálint még 2022 decemberében elsőként jelentkezett be a jelöltként.

Hadd javítsam ki, mert nem bejelentkeztem, hanem egyik társelnökünk, Kunhalmi Ágnes jelentett be első körben engem, mint polgármester jelölt jelöltet. Azért azt szeretem kihangsúlyozni, hogy jelölt-jelölt, mert azt gondolom, hogy amikor majd eljutunk egy kiválasztás végére, akkor nyilván az ellenzék sorai közül egy jelölt lesz kiválasztva. Ez ugyanúgy megtörtént a másik oldalon is. Láttam Karsay Ferenc polgármester úr nyilatkozatát, amiben azt mondta, hogy náluk a kiválasztás máshogy működik, de hát ott is Fidesz-KDNP van, tehát nyilván ott is kell majd valamilyen jelöltállítás. Nyilvánvalóan ő (Karsay Ferenc) lesz majd a kormányoldal részéről. Nálunk ez meg úgy működik, hogy ha van ambíciója az embernek egy ellenzéki párton belül, hogy polgármester jelöltséget vállaljon, akkor a mi pártunk bátran elindítja, hiszen egy összefogáspárti pártban mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az ellenzék csak közösen tud a kormány jelöltjével szemben elindulni. Nos, mi egy ilyen folyamatnak az elején vagyunk – és ezért vagyok én jelölt-jelölt -, ami a végén azt fogja eredményezni, hogy kiválasztjuk a legalkalmasabbat. Itt visszautalnék az önök kérdésére.

Az első arra vonatkozott, hogy ismeri-e az ellenfeleit?

Természetesen, hiszen ez elengedhetetlen, hogy ismerjem őket. Viszont én nem az ellenfeleimnek nevezném a jelölt társakat: mert ugye a Momentum részéről Havasi Gábor és a DK részéről Perlai Zoltán jelezte, hogy indulni szeretne polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választáson. Ugyanakkor a Jobbik is említette már egy nyilatkozatában, hogy ők is fognak polgármesterjelöltet állítani. Az ő kilétéről még nem tudunk semmit. Havasi Gáborral és Perlai Zoltánnal együtt dolgozom, hiszen egy közös ellenzéket alkotunk mi itt a kerületben. Ez a múltban is így volt, a jelenben is így van, és a jövőben is így lesz, tehát természetes, hogy ismerem őket. Hogy mit gondolok róluk?  Nos, mindegyikünknek megvan a maga előnye, s hogy melyik lesz a legfontosabb, azt nem én fogom eldönteni. Hogy kinek a jelöltsége lesz a legrelevánsabb, azt pedig a választók fogják eldönteni. Nyilván szondázzuk a lakosság és a választók akaratát, és ezért azt gondolom, mi helyesen tettük azt, hogy ebben a kerületben már ilyen korán elindítottuk ezt a folyamatot.

-Óvatosan fogalmaz, de ez egy korrekt politikai versenyben így is van rendjén. Kit tart a legesélyesebbnek?  

Ez is érdekes kérdés, mert ugye az esélyek latolgatását mindig a közvélemény-kutatókra szoktuk bízni, akik azért gyakran tévednek. Amit én a kerületben látok, és mondjuk a budapesti politikát vesszük, akkor szét kell választani mind az országost, mind a budapestit és mind a kerületit. Azt gondolom, hogy a mi kerületünk egy erősen baloldali kerület. Ha visszagondolunk az előző választásra, akkor tudni kell, hogy 2019-ben a polgármester úr ugyan megnyerte a választást, de ellenzéki többség lett volna az önkormányzatban. Tehát azért ez azt mutatja, hogy egy erősebb baloldali érzelmű lakosság él a kerületben. Ami az esélyek latolgatását illeti, szerintem még egyelőre korai ebben a pillanatban bármit is mondani. Én a saját pártomról tudok beszélni. Jelen pillanatban úgy veszem észre, hogy az MSZP XXII. kerületi szervezetének sokkal nagyobb létszámban vannak segítői a civil támogatók közül. Ma is lesz egyébként egy kitelepülés, tizenketten jönnek támogatók ide, és itt a környéken fogunk kitelepülni, beszélgetni a lakossággal.  

-Akkor ezért is viseli ön ezt a pólót, amin az a felirat szerepel, hogy „Europe together”, azaz Európa együtt és „We can”, azaz Mi tudjuk (mi képesek vagyunk rá). Mire vonatkozik ez a jelszó? Miért aktuális?

Ez szerintem mindig aktuális. Azt, hogy mi Európához akarunk tartozni, azt szerintem folyamatosan és hangsúlyosan meg kell jelenítsük. Nem akarok nagypolitikát belekeverni ebbe a történetbe, de azért azt tudjuk, hogy a kormány erősen Putyin oldalát támogatja, és valamilyen oknál fogva folyton azt halljuk tőlük, hogy mi harcban állunk Európával. Nem. Nem állunk harcban Európával, és ez a póló ezt hivatott hirdetni. Ez egy üzenet, és ezt látnia kell mindenkinek.  

-Miért tartja alkalmasabbnak magát a többi jelöltnél?

Mind a hárman ugyanolyan alkalmasak vagyunk. Mindenkinek vannak erényei, vannak gyengébb oldalai, de jelen pillanatban hadd gondoljam magamról azt, hogy én vagyok az alkalmas, ők meg hadd gondolják azt, hogy ők az alkalmasak. Erről most nagyon nehéz lenne úgy nyilatkozni, vagy bármit is mondani, amivel nem bántanám meg a többieket, és ebben én nem nagyon szeretnék részt venni.

-Mit tud tenni a kerületért? Konkrétan milyen elképzelései vannak?

Lesz egy négyoldalas bemutatkozó újságom, és azt nem nagyon szeretném előre spoilerezni, lelőni a poént, de azért néhány dolgot elárulok. Amit érzek a kerületben – és amit egyébként is a pártunk, a pártom képvisel -, hogy a szociáldemokrata, a szociális érzékenység valahogy kiveszett az önkormányzatiságból. Számtalan olyan karitatív civil szervezet működik itt a kerületben, akiknek a munkáját segítve sokkal nagyobb eredményeket tudnának elérni.  Azt azért ki lehet mondani, hogy az elmúlt időszakban – akár a COVID-ot, akár azt vesszük, hogy munkahelyek szűntek meg, vagy vegyük a háború okozta inflációt -, ez mind-mind lecsapódik az emberekre, a választópolgárokra, a lakosságra, akiknek támogatást kellene kapniuk. Azt én elhiszem és értem is, hogy nem tud sem az önkormányzat, sem a kormány fölvállalni karitatív tevékenységet, de erre civil szervezetek vannak nálunk. Őket sokkal jobban kellene ebben segíteni. Én magam is járok hozzájuk, és segítem ezeket a civil szervezeteket. Erre mindenképpen nagyobb hangsúlyt fektetnék. A másik a kommunikáció. Az önkormányzatunkban az egyoldalú kommunikáció elég nagy problémát okoz.  Azt gondolom, hogy méltatlan a választópolgárnak azt látni, hogy a Fidesz-KDNP csak akkor áll szóba az ellenzékkel, ha preambulumokat ír alá, és gyakorlatilag úgy van kezelve az ellenzék, hogy aki „behódol”, azzal szóba állunk. Én ezeket a kommunikációs problémákat nem igazán értem, és nem tartom jónak. Szerintem ezen mindenképpen változtatni kell. Vannak olyan kérdések, akár a parkolással kapcsolatban, amit most megváltoztattak a Leányka utcai lakótelepen. Ott is meg lehetett volna szervezni egy nyilvános fórumot, nem pedig arra hivatkozni, hogy volt valamilyen társadalmi egyeztetés. Erről mi nem tudunk, nincsenek feljegyzések arról, hogy ilyenek történnek. Szerintem a lakosságnak látnia kell, hogy ez egy átlátható önkormányzat, tehát nincsen olyan, amit ne tudhatna. Ehhez sokkal jobban ki kell nyitni a lakosság és a kerületvezetés közötti kommunikációs csatornákat. Van itt egyéb probléma is, sorolhatnám, de mivel az újság a terveink szerint májusban fog megjelenni, túl sokat nem árulnék el előre.

-Mit gondol a Budapest-Balaton kerékpárúttal kapcsolatos problémákról?

Ez egy EU-s pályázat alapján épülő állami beruházás, tehát nyilván Budapest területén a fővárosnak van beleszólása a nyomvonal kialakításába, és jóváhagyólag az önkormányzatnak is bólintania kell erre. Az a szerencsés helyzet, hogy én huszonhat évig éltem Rózsavölgyben az Ady Endre úton, ezért mondhatom, hogy jól ismerem a területet. Két útról beszélünk: az egyik az Ady Endre út, a másik a Honfoglalás út, ahol a tervek szerint a nyomvonal menne. Nyilván a lakosságot érdekli, hogy hol fog menni a nyomvonal, mert ha valaki ismeri a területet, akkor az látja, hogy nem nagyon alkalmas egyik útszakasz sem kerékpárútnak. Nyilván a kerület érdeke, hogy itt menjen el a kerékpárút, ez turisztikai szempontból jelentős. Az elsődleges szempont mégiscsak a lakosság véleménye. Hogy ezt a gordiuszi csomót ki fogja majd átvágni, azt most még nem tudom. Amikor ezt a kérdést feltették, akkor én azon gondolkodtam, hogy én csak elveket tudnék mondani. Azt, hogy a döntésmechanizmus elvei szerint a lakosság döntsön, hogy legyen egyfajta igazságosság. Azt akár úgy is meg lehetne oldani, hogy a kerékpárút egy része a Honfoglalás úton megy, a másik része pedig az Ady Endre úton. Ez egyrészt akkor a két utca közti feszültséget egy picit oldja, a harmadik pedig az lenne – amit nem mondanék megoldásnak, mert én nem vagyok szakember –, hogy figyelembe lehetne venni, hogy számtalan kis híd van. Ott megy a Hosszúréti-patak, és vannak kis hidak e fölött a patak fölött. Van egy olyan kis híd, ami csak és kizárólag a gyalogosforgalomra alkalmas, tehát autók nem tudnak ott közlekedni. Ott például nagyon el tudnám képzelni, hogy a kerékpárút egy szakaszon megy a Honfoglalás úton, és utána a kerékpárnyomvonal becsatlakozik az Ady Endre útba. Így talán ennek a kis hídnak a felújítását is elbírná a projekt. Hallottam, hogy aggódtak a lakók a fák miatt, mert a nyomvonal a Leányka lakótelepen ment volna tovább. Vannak tehát olyan problémák, amik már most megoldódtak. Biztos vagyok benne, hogy a nyomvonal kérdése is megoldódik, és mindenki számára megfelelően fog kialakulni. Mint laikus tényleg csak azt tudom mondani, a szempontok mindig azok legyenek, hogy a lakosság mit szeretne, és akkor onnantól kezdve szerintem bármelyik megoldás jó megoldás lesz.

-Mi a választással kapcsolatos véleménye?

Hát… 2024. Vajon a választások a mostani szabályok szerint fognak zajlani 2024-ben? Én ebben nem vagyok 100 %-ig biztos. Azt gondolom, hogy a Fidesz-KDNP kormány még fog tudni ebben meglepetést okozni, amire nem tudunk előre készülni. Nyilván a 2024-es választás kiélezett lesz több szempontból is, hiszen az európai parlamentivel együtt tartják. A magyarázatot, hogy ez költségcsökkentés miatt lett így, azt erősen kétségbe vonom, de fogadjuk el most ezt így. Mindenképpen mindenkinek a legjobbját kell nyújtania, és mi ezen leszünk. Hogy a lakosság érezze azt, hogy a képviselet jó kezekbe kerül. Nem fogunk a választók bizalmával visszaélni, én ezt javaslom minden jelenlévő és feltörekvő párt tagjainak is. Nyilván szereplője lesz a választásoknak majd a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt is. Azt gondolom, hogy eléggé hosszú lista lesz majd a szavazólapon, de az a fontos, hogy képviseljük a lakosságot, és ha ez így történik, akkor mindenki megnyugtató eredményt fog kapni 2024-ben. Most szerintem nagyon másra nem lehet gondolni, annyira távoli ez a 2024.  

-Pár szót mondana magáról?

49 éves vagyok, és ami a legfontosabb, hogy 2 gyermek édesapja. Szerintem ennél nagyobb feladat és öröm nincs is. Most itt minden közhelyet fel lehetne sorolni. Ráadásul az, hogy az egyik fiam huszonkét éves, a másik meg öt, az egy különös helyzetet teremt. Viccesen azt szoktam mondani, hogy ők már játékon nem vesznek össze. Aztán mégis előfordul néha… Mindenképpen kihívás két egymástól ennyire eltérő korosztályú gyermeknek a nevelése. Azt szoktam mondani, hogy a rálátásomat nyitotta meg jobban azzal, hogy az idősebb fiam egyetemista, a pici fiam pedig óvodás. Ami a közoktatásban zajlik, azt én megélem, azt én pontosan érzem, látom, tudom. Most megint egy kicsit elkanyarodtunk tőlem, de hát ezek velem összefüggő dolgok. Hogy mivel foglalkozom? A városházi híradóban azt mondták, hogy digitális tartalomkészítő vagyok. Ez egyébként majdnem részben igaz, mert reklámgrafikával is foglalkozom, és ebbe beletartozik gyakorlatilag ez is, de alapvetően nem ez a fő tevékenysége a munkahelyemnek. Mi bizonyos, építőiparhoz, illetve a reklámgrafikákhoz köthető alapanyagoknak a forgalmazásával, ugyanakkor tartalom-előállítással, gyártással és kivitelezéssel is foglalkozunk. Jelen pillanatban alkalmazotti viszonyban vagyok, de nagyon vékony a mezsgye ebben. Gondoltam, hogy katás vállalkozóként is érdemes lenne elkezdeni, de aztán megváltoztatták. Úgyhogy maradtam annál, hogy helyben van egy vállalkozás, aminek a tulajdonosa nem én vagyok, ott dolgozom.

-Hadd kérdezzek valami személyeset is. Látom a karján a tetoválást, hogy PM 2001. november 16., és PP 2018. augusztus 14. Gondolom a fiai monogramja és születési ideje. De itt van az ujján egy nagyon szép motívum is. A kézfején pedig miért a Real szó?

Ez egy teljesen kitalált motívum. Ennek a párja az én drágámnak az ujján van, tehát ez egy tetovált jegygyűrű. A Real pedig azt jelenti, hogy igazi, de ennek nem politikai vonatkozása van, bár akár így is fel lehet fogni. Ez egy hitvallás.

-Van hobbija?

Igen, van hobbim. Nagyon ritkán jutok le a Dunára – erről is szó lesz az újságban -, de szeretek horgászni. Látja, a térképen itt van a Hárosi-öböl, a Duna-part, ez az én szívem csücske. Amikor időm van, akkor szeretek horgászni.

A Hárosi-öböl egy öböl Budapesten, a Duna jobb partján találhatóAz 1911 óta alulról nyitott holtágat a folyótól a Háros-sziget (ma már valójában félsziget) választja el. A XXII. kerületben, Budatétény területén találhatóA Hárosi-öböl természetvédelmi terület.

Tavaly sajnos csak háromszor jutottam le. Az idén valahogy egy picit gyakrabban kellene, és a horgászathoz kapcsolódik egyébként a természetvédelem. Mi nagyon figyelünk a Hárosi-öbölre, szeretnénk megóvni azokat a zöldterületeket, amelyek a Duna-part vonzáskörzetében vannak. Itt egy igazán jó közösség, két jelentős horgászegyesület is van, amelyek nagyon-nagyon sokat tesznek azért, hogy a Duna élővilága a lehető legjobb legyen. Sajnos, ők sincsenek kellően megbecsülve.

Fotók: saját, Facebook, Pixabay

Olvasta már?