Szeptember 2-án nyitották meg a Budafoki Pezsgő Bornapokat

by talastunde

Szeptember 2-án, pénteken nyitotta meg kapuit a Budafoki Pezsgő Bornapok. A háromnapos rendezvényen kiváló pezsgők és borok, gasztronómia, kézműves vásár, koncertek, családi programok, kiállítások és számos közösségi élmény fogadja a Budafok szívébe látogató közönséget.

A fesztivált Karsay Ferenc polgármester és Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a háromnapos eseménysorozat fő helyszínén, az Oroszlános Udvarban. Karsay Ferenc köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy 140 évvel ezelőtt alapította meg Törley József pezsgőkészítő az üzemét, ami a mai napig is prosperál, és a kerület egyik névjegyét jelenti.

1987-ben Budafok-Tétény elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet, 1989-ben pedig először rendezték meg a pezsgő- és borfesztivált. „A nyárbúcsúztató és őszköszöntő fesztivál a borról, a pezsgőről, a kultúráról és a szórakozásról szól. A Budafoki Pezsgő Bornapokon 5 kiemelt helyszínen várják a szervezők a gasztronómiát, a bort és a kultúrát kedvelőket. Ez a fesztivál sokkal több annál, minthogy jó borokat és pezsgőket igyunk. A háromnapos rendezvény nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a barátaink között átbeszélhessük a közös dolgainkat” – mondta a kerület polgármestere.

„A bor, a pezsgő kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezzük egymás iránti örömünket. A koccintáskor jó egészséget kívánunk egymásnak, talán nincs is ennél jobb dolog” – kezdte megnyitó beszédét Dr. Nagy István agrárminiszter.

A miniszter beszédében kitért arra, hogy az alapításának 310. évfordulóját ünneplő Budafok bornegyede hírnevét a pezsgőnek és a bornak köszönheti. Német telepesek hozták magukkal a szőlőtermelés és a borkultúra tudományát és szeretetét. Az 1882-ben megalakult Törley-gyár a századfordulóra Európa egyik legmodernebb pezsgőgyára volt. „Budafok a monarchia borospincéjévé vált. Ezt a szép várostörténetet őrzi és eleveníti fel a Budafoki Pezsgő Bornapok rendezvény, ami több mint egy fesztivál. A pezsgő inspiráló közeget teremt, élteti a hagyományt, erősíti a közösséget, és ünnepeli a bort” –mondta Dr. Nagy István.

A portálunknak adott interjúban Karsay Ferenc polgármester elmondta, hogy a Budafoki Pezsgő és Bornapok a programok összeállításában mindig figyelemmel kíséri, hogy a családoknak, a gyerekeknek is minél színvonalasabb rendezvényeket nyújtson. A polgármester arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc borvidéke, nem meglepő módon az Etyek-Budai borvidék jellegzetes borait jelölte meg.

Dr. Nagy István

Dr. Nagy István agrárminiszter kérdésünkre elmondta, hogy bár borfesztiválon először jár Budafokon, de természetesen figyelemmel kísérte a Törley pezsgőgyár 2019-es felújítását, amit meglátogatott a felújítást követően. A miniszter kedvence a szekszárdi vörösbor, de gyakran mellőzi a vörös nedűt egy üveg behűtött pezsgő miatt. „A pezsgőfogyasztás életforma, hiszen egy behűtött pohár pezsgő a nyugalmat jelenti, a kortyolásának az öröme pedig megismételhetetlen” – árulta el Dr. Nagy István.

A megnyitó esten az ország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus együttesének big bandje, a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) muzsikusaiból létrejött formáció lépett fel Polyák Lilla és Gájer Bálint közreműködésével. A rendezvény eseményeiről a bornegyed.hu oldalon tájékozódhatnak.

Olvasta már?