Szobrot kap a kerületi tanuszoda névadója

by gaalt994

Hajós Alfréd munkásságára és örökségére emlékezne az a köztéri szobor, amelynek megalkotására a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) írt ki országosan nyílt pályázatot.

Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka. Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek – szerepel a MANK által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szobor Budapesten, a Margitszigeten fog helyet kapni, ezzel is kötődve Hajós Alfréd szellemi és szakmai örökségéhez. A kivitelezésre 30 millió forint áll az alkotók rendelkezésre keretösszegként.

A beérkezett pályaműveket a MANK által összehívott szakmai zsűri bírálja el 2021. április 11-ig, ezt követően a sikeres alkotóknak 2021. augusztus 29-ig van lehetőségük a tervezett műről egy modellt készíteni, amely méretarányosan mutatja be az alkotást.

Hajós Alfréd a XXII. kerület sportéletének is emblematikus figurája, a Klauzál Ház épületében található sportuszoda az ő nevét viseli, ahogyan tette azt 2008 augusztusáig a Tompa utcai általános iskola is. Az oktatási intézményt kerületünk díszpolgára, az olimpiai bajnok kenus tragikus halála után nevezték át; mai hivatalos neve: Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola.

Olvasta már?