Véradással kezdte az újévet Karsay Ferenc

by gaalt994

Budafok-Tétény polgármesterét rendszeres véradóként keresték meg.

“Rendszeres véradóként és viszonylag ritka vércsopottal rendelkezőként, december 31-én megkeresett az Országos Vérellátó Szolgálat” – számolt be hivatalos Facebook-oldalán egyik első 2023-as bejegyzésében Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc. A szervezet a felhívásban hangsúlyozta, hogy a megfelelő napi vérellátáshoz 1600-1800 véradóra van szüksége.

Karsay Ferenc a posztban egy a Camponában található véradóponton készült fényképet is közzétett, amelynek tanúsága szerint élt a lehetőséggel, bejegyzésében pedig erre biztatta követőit is.

Az OVSZ egyébként újévi posztjaiban kiemelte a véradás fontosságát. “Az ünnepek után hajlamosak vagyunk hátradőlni, visszatérni a mindennapi körforgásba, de ne feledkezzünk meg a vérkészítményre szoruló betegekről sem, hiszen a megfelelő napi vérellátáshoz 1600-1800 véradóra van szükség” – írták.

Az Országos Vérellátó Szolgálat a véradás kritériumait is közzétette a posztban. Véradó lehet mindenki, aki:

  • egészségesnek érzi magát
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves (első véradásnál a korhatár 60 év)
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  • étkezett és elegendő folyadékot ivott a véradás előtt
  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal: személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél, lakcímigazoló kártya, TAJ-kártya vagy EU-s TAJ-kártya (első regisztrációkor eredeti TAJ kártya bemutatása szükséges, későbbi alkalommal véradó általi bemondás, fénymásolat, fénykép is megfelel) külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló okmány, útlevél, magyar TAJ-kártya vagy az EU-ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges
  • tetoválását vagy testékszerét a véradás időpontja előtt legalább fél évvel készíttette.

Olvasta már?