Zarándokok százezrei gyűltek össze a csíksomlyói búcsún

by dombteto

Értékvezérelt, tudatos, keresztény életre buzdította a csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt zarándokok százezreit és a szentmisét az élő közvetítés révén távolról követő híveit a pünkösdszombati fogadalmi búcsú ünnepi szónoka, Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa.

Az idei búcsú jelmondatára – Assisi Szent Ferenc „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” imarészletére – utalva az erdélyi ferencesek vezetője rámutatott: a fogadalmi búcsú idején a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyereg templommá alakul, ahol a zarándokok összesereglett tömege az egyház lüktető élő valóságát mutatja meg.

Forrás: MTI, Facebook

„Az édesanya öröme, ha együtt a család, együtt a nagy család, Szent Fia asztalánál” – hangsúlyozta a szónok. Úgy értékelte: a XXI. század fogyasztói társadalmában élő embernek öntudatra kell ébrednie, és megbízható alapokra kell építenie értékrendszerét, olyan értékskála birtoklására van szüksége, amelyhez igazíthatja életét az ember és a közösség.

Forrás: MTI, Facebook

Ennek érdekében meg kell tanulni különbséget tenni a szükséglet és szenvedély, a kívánság és a sóvárgás között, “nevezzük ezt bölcsességnek” – magyarázta Urbán Erik az MTI tudósítása szerint, majd olyan további értékek tiszteletben tartására intette hallgatóit, mint a megbecsülés, a tudatosság, az emberség és a testvériség.

„A mai világnak szüksége van olyan fegyvertelen prófétákra, akik figyelmeztetnek a háborúk embertelenségére, rámutatva, hogy szükség van a rendbe tett viszonyra Isten és ember, ember és embercsoportok között, olyan harmonikus állapotra, amelyet az erőszak- és félelemnélküliség jellemez, magában foglalva az ember egészségét, jólétét és szorongatottságtól való mentességét, nevezzük ezt békének” – fejtette ki.

Forrás: MTI, Facebook

Az alapértéknek nevezte a családot, valamint azt a történelmileg kialakított közösséget, amelyet a közös nyelv, a terület, az ezeréves értékek, a jellegzetes, a kultúrában megnyilvánuló sajátosságok táplálnak, és amelyet nemzetnek neveznek.

Meg kell tanulnunk, hogy van egy olyan, sziklára épült közösség, amelyben mindenkinek helye van, útja a szolgálat, ereje a krisztusi öröm, éltetője a Szentlélek, célja az örökkévalóság: ez az egyház – zárta felsorolását a ferences rendfőnök.

A nyolc évszázados szerzetesrend szabályaira utalva arra intette hallgatóit: ne féljenek a „reguláktól”, azok nem korlátok: az egyénen keresztül az egész közösség boldogulását szolgálják, mert „szükség van egy olyan kordára, amely meg- és összetart bennünket”.

Forrás: MTI, Facebook

Az értékskála nem lehet más, mint a bölcsesség, megbecsülés, a türelem, a tudatosság, az emberség, a testvériség, a béke, a család, a nemzet, az egyház. Szolgálni, nem uralkodni, termelni és nem csupán fogyasztani, adni és nem csupán elvárni, csodálni és nem kizsákmányolni, óvni és nem tönkre tenni – folytatta a csíksomlyói búcsú szónoka.

A Kovács Gergely gyulafehérvári érsek által celebrált szabadtéri szentmise a pápai himnusz, valamint a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget több százezer hívő jelenlétében.

Forrás: MTI, Facebook

A zarándokok között jelen volt Novák Katalin magyar államfő, elődje, Áder János volt köztársági elnök és felesége, Varga Judit igazságügyi miniszter, Semjén Zsolt, Magyarország, illetve Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese.

Forrás: MTI, Facebook

“Felemelő érzés megélni a nemzet összetartozását”- összegezte Novák Katalin a csíksomlyói búcsún való részvétel élményét szombaton, miután több százezer zarándokkal együtt vett részt a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben celebrált pünkösdszombati szentmisén.

A magyar köztársasági elnök a szentmise után meglátogatta a csíksomlyói gótikus kegytemplomot, amelyet a hársfából faragott, az egyház által 1798-ban csodatevőnek nyilvánított Mária-szobor díszíti.

Forrás: MTI, Facebook

Az ismeretlen alkotó által készített 2,27 méter magas csíksomlyói Mária-szobor a világon ismert legnagyobb kegyszobor.

Olvasta már?