94 évvel ezelőtt született Budafokon Máthé Erzsi, a nemzet színésze

by talastunde

Május 16-án ünnepelte a 94. születésnapját a budafoki születésű Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

1927. május 16-én született Mertz Erzsébet néven Budafokon, ahol nagy szegénységben nőtt fel.

„A szüleimmel úgynevezett barlanglakásban laktunk. Emlékszem, ha nagy eső volt, befolyt a víz, a szomszédok segítettek kilapátolni. A sok nedvességtől persze a fal is penészesedett, de szerencsém van, nem voltam beteges, egészen 85 éves koromig az égvilágon semmi bajom nem volt. Később az édesanyám közbenjárására kaptunk egy lakást, de a „jólét” nem tartott sokáig: kitört a háború. 1948-ban, miután svábok voltunk, elvették az otthonunkat és kitelepítettek minket” –nyilatkozta egy interjúban.

Máthé Erzsi és Kállai Ferenc színművészek / Fotó: Fortepan, Szalay Zoltán

A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, az Országos Színészegyesület Színészképző Iskoláját végezte el. Major Tamás javaslatára változtatta meg a vezetéknevét. A színiiskola elvégzése után, 1948-ban a Vígszínház szerződtette, majd a következő évadban Szendrő József – későbbi férje – Pécsre hívta. 1952-ben, Szendrő Józseffel való válása után került a Gellért Endre vezette Nemzeti Színházba, amelynek három évtizedig maradt a tagja. A Nemzetiben emlékezetes alakításai voltak többek között: Az ember tragédiája /Éva/, a Bánk bán /Gertrudis/, a Lear király /Goneril/, a Liliomfi /Kamilla/, a Téli rege /Paulina/.

Gobbi Hilda azt nyilatkozta róla, hogy ő az, aki mindent el tud játszani. Pályafutása alatt teljesen különböző női karaktereket formált meg. „Voltam én minden, cseléd, királynő, szobalány, komika és parasztasszony is” – nyilatkozta egy interjúban. Alkati adottságai, királynői tartása és mély orgánuma tragikus szerepek megformálására predesztinálták, ugyanakkor humora, karikírozó képessége vígjátékokban, komédiákban is nagyszerűen érvényesült.

1982-ben alapító tagként követte Zsámbéki Gábort és Székely Gábort a Katona József Színházba, ahol számtalan kiváló előadás fűződik a nevéhez. 1956-ban és 1971-ben Jászai Mari-díjat, 1985-ben Kossuth-díjat kapott, 2000-ben pedig a nemzet színészévé választották. A Katona József Színházban saját vagyonából létrehozta a Máthé Erzsi-díjat, amelyet minden évben egy-egy fiatal színésznek ítél a társulat. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a Máthé Erzsi Alapítvánnyal támogatja a kiváló eredménnyel végzett hallgatókat.

A Magyar Rádió 1-es stúdiója, Máthé Erzsi és Márkus László színművészek Gábor Andor Doktor Senki című művének rádiójáték változatában / Fotó: Fortepan, Szalay Zoltán

Olvasta már?