Tóth: Nem fogott még rajtam a magyar politika

by gaalt994

Budapest 18. országos egyéni választókerületében Tóth Endre (Momentum), Molnár Gyula (Magyar Szocialista Párt), Bollók Istvánné (Demokratikus Koalíció) biztosan indul az ellenzéki pártok jelöltválasztási eseményén, az előválasztáson. Tóth Endrét kérdeztük az esélyeiről.

Hogy látja az esélyeit az ellenzéki előválasztáson?

A felmérések adatai szerint szoros küzdelem várható köztem és Molnár Gyula között a dél-budai előválasztáson. Nincs könnyű dolgom, hiszen szocialista ellenfelem már több mint 30 éve politizál Újbudán. De ez az előnye egyben a hátránya is: hiszen az emberek többsége változásra és új arcokra vágyik a magyar politikában. Úgy látom, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók olyan képviselőt szeretnének, akinek elhiszik, hogy őszintén képviseli a korrupció visszaszorításának és a fideszes oligarchák elszámoltatásának ügyét, és egyben kész cselekvő módon részt venni a jelenlegi kormány által elhanyagolt olyan területek újjáépítésében, mint például az oktatási rendszer. Meglátjuk, hogy kit látnak erre alkalmasabbnak. Annak viszont nagyon örülök, hogy a napokban a Jobbik is a támogatásáról biztosított, ez sokat számíthat a végelszámolásnál.

Miben lehet más Ön a többi ellenzéki jelölthöz képest?

Szinte mindenben. A legszembetűnőbb különbség talán az, hogy egy fiatalabb korosztályhoz tartozom, mint az ellenfeleim. 31 éves vagyok, 4 éve politizálok aktívan. Ellenfeleimmel szemben a magyar politika évtizedes gyakorlásának lelket és motivációt őrlő hatása még nem fogott rajtam. Nem ültem át egyik pártból a másikba, és jelenleg is azért politizálok, amiért elkezdtem: hogy politikai kultúraváltást érjek el a szélsőségesen megosztott és korrupt rendszerben, és hozzájáruljak egy modern és szolidáris oktatási rendszer felépítéséhez.

Végzettségünket tekintve is mások vagyunk: én közgazdász és szociológus vagyok, Molnár Gyula textilvegyész-mérnökként végzett, Bollók Tünde pedig szociálpedagógus. Természetesen politikai értékeinkben is különbözünk valamelyest: míg én egy centrista, nemzeti liberális nézetrendszert vallok magaménak, addig ellenfeleim a baloldali-szocialista értékeket vallanak. De, hogy bővítsem a sort, én Budafokon lakom, Molnár Gyula Újbudán, Bollók Istvánné pedig Budatétényben. Sok különbség van tehát köztünk, de a legfontosabb mindenképpen közös: ellenzéki politikusként a kormányváltásért és a demokratikus értékek helyreállításáért küzdünk.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint Ön a legnépszerűbb jelölt az előválasztáson indulók közül, Ön mennyit érez ebből?

Természetesen örültem a hírnek, sokan gratuláltak, mikor kijött a felmérés eredménye. Ez egy jó visszajelzése a munkámnak, de túlzottan sok jelentőséget nem tulajdonítok a méréseknek. Ahhoz, hogy szeptemberben is az élen végezzek, még nagyon sokat kell dolgoznunk a társaimmal.

(Kiemelt kép: Promontor TV)

Olvasta már?