Hunyadi Donatella: Budafok-Téténybe mindig örömmel jövök, hálás vagyok az itteni közönségnek

by talastunde

A III. Péter-Pál zenei napok alkalmával koncertezett Hunyadi Donatella és Foskolos Bettina a Péter-Pál kápolnában. A kerületünkben gyakran fellépő énekművész csodálatos énekhangja töltötte be a kápolnát június 27-én este. A fiatal művésznőt kérdeztük a koncert alkalmával.

Gyakran adsz koncertet a kerületben, van kötődésed Budafok-Tétényhez?

Valóban gyakran lépek fel a kerületben. Ennek az az oka, hogy Filep Xavérral, a Szent Lipót-plébániatemplom kántorával már 3 éve működünk együtt. Először egy nyitókoncertre hívott el, azóta nagyon sok templomot, egyházközséget meglátogattunk, ahol közös koncertet adtunk, mivel ő orgonista is. Felléptünk a többi között a Szent István-bazilikában, a Dohány utcai zsinagógában is. Hálás vagyok, hogy több sikeres koncerten vagyunk túl, és ezt a közönségnek is köszönöm, hiszen mindig sokan jönnek el. Xavérral havonta több közös koncertünk van, ide, Budafokra pedig mindig nagyon szívesen jövök.

Mikor kezdtél el érdeklődni a zenei pálya iránt?

Az általános iskolában mondta az énektanárom, hogy szép a hangom, amit érdemes lenne képezni.  Felvételt nyertem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Ott volt egy fantasztikus tanárom, akivel sokat dolgoztam együtt, vele képeztem a hangomat.  Később pedig felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiára.

Milyen programot állítottatok össze a ma esti alkalomra?

Hozzánk közelálló romantikus dalokat fogunk előadni, emellett lesznek barokk művek, lesz klasszikus darab is. Több nyelven énekelek: csehül, olaszul, németül, franciául.

Ha idegen nyelven énekelsz, akkor milyen szinten kell elsajátítani az adott nyelvet?

Minden nyelven, amin énekelünk, legalább alapszinten kellene tudnunk. Amikor egy adott műnek a szövegét megtanulom, akkor igyekszem anyanyelvű tanár segítségével megtanulni. Felmondatom a szöveget a telefonomra és folyamatosan visszahallgatom. Fontos, hogy szinte anyanyelvi szinten énekeljünk. Nagyon összpontosítok arra, hogy minél tökéletesebben sajátítsam el a kiejtést.

Milyen gyakran kell gyakorolni egy héten, hogy tréningben tartsa az énekművész a hangját?

Mi magunk vagyunk a hangszer, és az, ahogyan ezzel bánunk, az egy életre szóló felelősség. Mindenkinek más a határa. Én napi egy-két óránál többet nem énekelek és időnként kihagyok egy-egy hetet, mert szüksége van a hangszálaimnak a pihenésre. Sok énekes produkciót hallgatok, nagyon sok koncertre járok, ez is sokat segít a felkészülésben. Szerencsés vagyok, mert a keresztanyukám fül-orr-gégész, aki, ha beteg vagyok, megvizsgál. Ő megfelelő tanácsokkal lát el, ha arra szükség van.

Milyen vágyaid vannak, amiket el szeretnél érni?

Természetesen minden énekesnek vágya, hogy bekerüljön az operaházba, nekem is, de én nem vetem meg sem az operettet, sem a musicalt. Az a legfontosabb, hogy aktív legyek, és hogy sokat fejlődjön még a hangom.

Előadók tekintetében az egész hetes programsorozat komoly színvonalat képvisel. A Péter-Pál zenei napok egyik sztárvendége június 29-én Pitti Katalin opera-énekművész lesz.

„Főleg a kerületiek látogatják a programjainkat, de gyakran előfordul, hogy egészen messziről is érkezik közönség egy előadásra. Kimondottan a klasszikus zenét állítottuk a zenei napok fókuszába. Az egy hét alatt kb. 170 fellépő látogat el a Péter-Pál kápolna és a Szent Lipót-templom programjaira”- mondta el portálunknak Filep Xavér, a III. Péter-Pál zenei napok főszervezője.  

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?