A 700 ajándék fa tizedét már elültették, a polgármester is besegített

by gaalt994

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza és a 10 millió Fa Alapítvány felajánlásából 700 új fát ültetnek el Budafok-Tétényben. A szervezők kérésére a 77. példány elhelyezésében Karsay Ferenc polgármester is segédkezett.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 700 darab fát ajánlott fel a 10 Millió Fa Alapítványnak, amely Budapest XXII. kerületében ülteti majd el az egyedeket. Az alapítvány, amellyel az önkormányzat már korábban is sikeresen működött együtt, a tervezési és szervezési munkákban is segít a kerületnek.

A tervek szerint a 700 darab fának mintegy feléből, 3-400 egyedből egy kiserdőt hoznak létre, míg a fennmaradó példányok közterületekre illetve intézményekhez kerülnek. Az ültetés során fontos szempont, hogy csak a kerületi szabályozásoknak eleget tévő, nem invazív, magyar fafajtákat helyezzenek el.

Ennek megvalósítása már el is indult, a tavasz utolsó napján Karsay Ferenc polgármester– a szervezők kérésére – is elültetett egy virágos kőrisfát a József Attila lakótelepen. Ez az egyed volt a 77., ezt megelőzően az egyház és az alapítvány önkéntesei 41 virágos kőrist, 32 ezüst hársfát, illetve 3 mecsek kőrist már elültettek. Az eddig elültetett példányok mindegyike többéves, több méter magas.

„A 10 millió Fa Alapítvány célja, hogy legalább annyi fát ültessünk el Magyarországon, ahányan hazánkban élünk, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze a faültetés. A városban elültetett fáknak óriási erejük, jelentőségük van. Amellett, hogy oxigént termelnek, szerepet játszanak a légkörben keringő szén-dioxid feldolgozásában, lekötik, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj, a rázkódások és a rezgések hatásai ellen is, amellyel még a környező lakóépületeket is védik. Az egyház adománya nagymértékben hozzájárul ehhez” – nyilatkozta az önkormányzat honlapjának Hervai Franciska, a 10 millió Fa Alapítvány főkoordinátora.

„Nagy öröm számunkra, hogy a 10 millió Fa Alapítványban kiváló szakmai partnert találtunk a faadományozási projektünkhöz és a helyi önkormányzat szakemberei is mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több fát és minél gyorsabban el tudjunk ültetni. Ezeknek a fáknak az ültetésével szeretnénk hozzájárulni a kerület aktív zöldítési kezdeményezéséhez, és kárpótolni a kerület lakosait azokért a vadon nőtt fákért, amelyeket pár éve a területünk tereprendezésekor el kellett távolítani” – mondta az együttműködésről Szobonya Olivér, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza szóvivője.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?