A BDZ február 27-én Muszorgszkij, Sztravinszkij, Dvořák zenéjével jelentkezik újból

by talastunde

Februárban harmadik alkalommal mutatja meg magát 27-én a Budafoki Dohnányi Zenekar a közönségének, ezúton a MÜPA rendezésében online térben, a romantika jegyében. A műfaj  regényességet jelent, ezért nem véletlen, ha úgy érezzük, hogy beszélnek hozzánk, mesélnek nekünk ezek a zenék.

Muszorgszkij és Dvořák igazi romantikus művei mellett Sztravinszkij modernebb szvitje lesz hallható az olasz-osztrák származású Guido Mancusi vendégkarmester vezényletével.

Muszorgszkij zenei képe, az Éj a kopár hegyen a romantika kedvelt témáját, a Berlioz által is megkomponált boszorkányszombatot idézi meg. Az időpont Szent Iván éjszakája, amikor sok rémisztő dolog történik azon a bizonyos kopár hegyen. Szélsőséges zene sok festői elemmel, nemegyszer rikítókkal. Egy mű, melyet nem kell megszelídíteni. A darab Rimszkij-Korszakov hangszerelésében szólal meg. Muszorgszkij az operairodalom és az orosz zene történetének kimagasló egyénisége, a XX. század zenéjének egyik előfutára, aki neurotikus betegsége miatt mindössze negyvenkét évet élt.

Sztravinszkij A tűzmadár (L’oiseau de feu) című táncjátékát Gyagilev balettegyüttese számára írta 1910-ben. A szövegkönyv alapja egy orosz mese volt. A szerző érezhetően az orosz népmesékből kölcsönzi a gonosz varázsló, a csodálatos madár, a bátor herceg és a fogvatartott hercegkisasszonyok motívumát. A hangvételben ott a szláv népiesség, de a rendkívül hatásos darab megszólalásmódjára hatott Rimszkij-Korszakov hangszerelő művészetének virtuozitása, a francia impresszionizmus és a születő modernség is.

Dvořák Újvilág szimfóniájának hallgatásakor a cím ismeretében azt hihetjük, a szerző Amerikáról mesél: a végtelen prérit és a mozgalmas nagyvárosok monumentális arányait egyaránt magunk elé képzelhetjük. Nem véletlen a társítás, hiszen a szerző 1891-től három éven keresztül a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását töltötte be. Amerikában Dvořák élénken érdeklődött a helyi indián népdalok és a spirituálék iránt, amelyek hatottak a IX. szimfóniájának megírásában. Valójában a műben csupán egyetlen, Amerikához köthető indián dallam csendül fel, egyébként ízig-vérig szláv zene, csakúgy, mint a szerző többi szimfóniája.

Az előadás a BDZ YouTube-csatornáján megtekinthető.

Olvasta már?